Славни “Битлси” били на корак од снимања филма “Господар прстенова”: Макартни као Фродо, Ленон као Голум

Приредио: Бранислав Предојевић
Славни “Битлси” били на корак од снимања филма “Господар прстенова”: Макартни као Фродо, Ленон као Голум

ЛОНДОН - Љубитељи класика епске фантастике “Господар прстенова” са нестрпљењем очекују телевизијску серију која ће се на екранима појавити у септембру ове године, али ових дана сазнало се да су чак и легендарни “Битлси” планирали адаптацију романа Џ. Р. Р. Толкина.

Портал “Винтиџ њуз” објавио је детаље о пропалој адаптацији Толкиновог романа и то оној у којој су главне улоге додијељене члановима групе “Битлси”, а коју је требало да режира велики Стенли Кјубрик. Ова до сада непозната чињеница појавила се као дио разговора између Питера Џексона и Пола Макартнија, док је Џексон радио на промоцији тродјелноог документарца “Get Back (2021), који је урађен од 50 сати снимака из документарног филма “Let It Be” из 1970. године, који се фокусирао на култни бенд.

За Џексона, обожаватеља “Битлса” од дјетињства, овај документарац је био његово животно достигнуће. То му је такође дало прилику да сазна одговор на питање да ли је тачно да је некада постојала могућност да “Битлси” сниме адаптацију Толкинове трилогије. Макартни је потврдио да је то истина.

Када се појавила идеја да учествују у адаптацији Толкиновог најпознатијег романа, чланови групе су већ глумили у два филма “Hard Days Night” и “Help”. Оба филма су настала под окриљем куће “Јунајтед артистс”, а продуцент је био Денис Одел. Управо овај продуцент је 1968. године дошао на идеју да адаптира “Господара прстенова”, а план је био да се филм сними као мјузикл. Након два претходна филма, уговор је подразумијевао и трећи, тако да је пројекат добио зелено свјетло, а “Битлси” су већ у студију почели да разрађују концепт.

Разматрајући дијелове које ће преточити у музику чланови бенда су међусобно подијелили улоге. Пол Макартни би био Фродо, док би Ринго Стар преузео улогу његовог сталног пратиоца Семвајза Гемџија. Љубитељи романа знају да су ту четири главна хобита, али умјесто да Џорџ Харисон и Џон Ленон преузму улоге Мерија и Пипина, они се опредјељују за другачију подјелу. Харисон је требало да буде Гандалф, а Ленон - Голум. Иако у разговору два великана Џексона и Макартнија, бивши члан “Битлса” није могао тачно да се сјети ове подјеле, он је рекао да вјерује да је заиста било тако. Џексон је рекао да су му осјећања помијешана када размишља о овом напуштеном пројекту.

- Шта би “Битлси” урадили са албумом са музиком из филма “Господар прстенова”? То би било 14 или 15 пјесама које би биле тешке за слушање самостално, без филма. Волио бих да чујем тај албум. Са друге стране, драго ми је да сам ја имао прилику да снимим ове филмове - рекао је Џексон.

И док су сви “Битлси” били страствени обожаваоци романа, Ленон је био покретачка снага филма, а за њега је био само један режисер достојан овог задатка - Стенли Кјубрик. У том тренутку Кјубрик је иза себе имао “Спартака” (1960), “Лолиту” (1962) и “Др Стрејнџлава” (1964) године. Наводно је Кјубрик био заинтересован, али је био скептичан да може да пренесе богат и широк опсег књиге у један филм. Када је Кјубрик одбио да учествује на филму, “Битлси” су почели да губе интересовање за пројекат.

Толкин је 1968. године још држао права на књиге и није их уступао “Јунајтед артисту” на коришћење. Очигледно је сматрао да “Битлси” нису прави избор за интерпретацију његовог романа.

Адаптације

Осим Џексонове адаптација “Господара прстенова”, рађено је још неколико различитих адаптација Толкиновог епа.

Једна од њих био је анимирани филм “Господар прстенова, први дио”,  из 1978. године коју је направио аниматор Ралф Бакши. Планиран је филм у два дијела, али други никад није снимљен. Друга адаптација “Повратак краља” из 1980. била је анимирани телевизијски филм студија “Ранкин-Баса”, који је урадио и анимирану верзију “Хобита” из 1977. Направљено је и неколико позоришних адаптација попут представа “Дружина прстена” (2001.), “Двије куле” (2002.) и “Повратак краља” (2003.) у Синсинатију, док је мјузикл “Господар прстенова” премијерно изведен у Торонту 2006. Такође, канал Би-Би-Си је у два наврата снимио радио-драму “Господар прстенова”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана