Славни албум “The Number Of The Beast” слави 40. рођендан: Ремек-дјело хеви метала

Бранислав Предојевић
Славни албум “The Number Of The Beast” слави 40. рођендан: Ремек-дјело хеви метала

ЛОНДОН - Једно од кључних издања у историји хеви метала, славни “The Number Of The Beast”, трећи студијски албум легендарног бенда “Iron Maiden”, изашао је прије тачно 40 година.

Оригинално објављен 22. марта 1982. године био је први албум групе на којем је вокал био нови пјевач Брус Дикинсон и доживио је критичарски и комерцијални успјех те постао први албум бенда на врховима топ листа у Великој Британији, потврдивши пробој новог таласа британског хеви метала на тржиште у САД и остатка свијета. 

Уз помоћ сингла “Run To The Hills” те успјеха хита “The Number Of The Beast”, албум се претворио у свјетски бестселер са 20 милиона продатих примјерака.

Бројне оптужбе хришћанских удружења у САД за промовисање сатанизма у насловној пјесми, само су обезбиједиле бенду додатну промоцију, претварајући их у иконе жанра, срећом потврђене кроз квалитет албума који се сматра једним од врхунаца у каријери британских металаца.

Настао из жеље лидера групе и басисте Стива Хариса да експериментише са комплекснијим у односу на класичну хеви метал тематику, он је уз ауторски допринос гитаристе Адријана Смита, бубњара Клајва Бура и Дикинсона, те мајсторски рад продуцента Мартина Бирча претворен у ремек-дјело. 

Ипак, на самом почетку ништа није мирисало на успјех, јер је након одласка, тј. избацивања пјевача Пола ди Ана, долазак новог вокала већ познатог по раду у бенду “Самсон”, био ризик за групу притиснуту обавезама према дискографској кући након изласка два хваљена албума  “Iron Maiden” (1980) и “Killers” (1981), али без већег комерцијалног одјека.

За разлику од претходника, који је предводио бенд агресивним, вокалним стилом скромних домета, Дикинсон је пјевању приступио са бомбастичнијим, позоришним стилом и наглашеним жаром, савршеним за епску музику, коју је бенд стварао у том моменту.

Аутор пјесме Стив Харис написао је “The Number Of The Beast” инспирисан кошмаром након гледања филма “Omen 2”, али је признао да је Бирч био опсједнут њеним снимањем.

- Звучи као мит, али је у ствари истина, продуцент Бирч је био умијешан у саобраћајну несрећу у којој је рачун за штету износио 666 фунти. Мислим да је “The Number Of The Beast” само једна пјесма коју смо радили, али не знам, можда има нешто у томе - навео је Харис. 

Дикинсон је потврдио његову изјаву наводећи наглашен утицај који је Бирч имао на ову нумеру и његово вокално уклапање у нову групу.

- Мартин је мени био гуру, а и свима у групи. Иако је знао претјеривати у понављању вокала током рада насловне пјесме како би добио савршенство, до те мјере да су понекад комади намјештаја летјели по студију, на крају када сам чуо резултат знао сам да је био у праву - рекао је Дикинсон.

Иза те посвећености стајала је визија лидера Стива Хариса који је схватио да се до успјеха неће стићи дрогирањем, пићем и скандалима. Уз помоћ менаџера Рода Смалвуда очистио је редове и довео новог сарадника, а појачана екипа његову визију претворила је у доминацију жанром.

Дефинишући њихов звук кроз осам пјесама и 40 минута убитачне музике, трећи албум бенда стигао је у савршено вријеме, када је хеви метал постао популаран као жанр и када су му били потребни нови носиоци стандарда за ширење широм планете. Једноставно речено, тај албум је једна од главних хеви метал плоча из година формирања жанра у сваком погледу, од епског омота преко врхунских нумера и продукције до добрих критика.

Омот

Као и све омоте албума “Iron Maidenа” током 80-их и раних 90-их насликао је Дерек Ригс. Омот је оригинално креиран за пјесму “Purgatory”, али менаџер Род Смалвуд оцијенио да је предобар за једну нумеру и одлучио га је сачувати за албум. Омот је инспирисан старим стрипом о Доктору Стрејнџу, док су слике пакла преузете из средњовјековне, европске, хришћанске умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана