Серија “Вјештац” на “Нетфликс” стиже крајем године

Миланка Митрић
Серија “Вјештац” на “Нетфликс” стиже крајем године

“Незнанац није изгледао старо, али коса му је била готово сасвим бијела. Испод плашта је носио излизани кожни прслук, ушниран под вратом и на раменима. Када је свукао плашт, сви примијетише да за појасом на леђима носи мач. Није у томе било ничег чудног, у Визими су готово сви ходали с оружјем, али нико мач није носио на леђима, као лук или тоболац. “

Овако у причи “Вјештац”, која је дио књиге “Посљедња жеља”, пољског аутора Анджеја Сапковског, гласи само један од приказа једног великог лика и једног фантастичног свијета, од раније скројеног из кратких прича и романа. Кроз неколико наредних романа, Сапковски је створио оно што је једним именом названо “Сага о вјешцу”.

Сага је адаптирана у игрице, стрипове, филмове и покушаје телевизијских серија. Најновија адаптација, прва права, рекли би многи, отишла је у руке “Нетфликса”.  Творац серије је Лорен Шмит-Хисрик. За режију су задужени Алик Сахаров, Алекс Гарсија-Лопез и Шарлот Брендстром.

Серија је најављена ријечима, уводом у то како су најгора чудовишта она која створимо сами, али и приказом костима и изгледа главних ликова.

Већ раније најављени Хенри Кавил, глумиће Гералта од Ривије, а недавно су објављене и прве фотографије ове серије, која ће бити приказана крајем године.

Ако је судити по фотографијама, љубитељи серијала, али и видео-игрица које су већ неколико година популарне, обожаваоци серијала су задовољни првим најавама, и имају висока очекивања.

Снимање серије је завршено у мају, а “Нетфликс” је још прошле године избацио кратку најаву за трејлер, показавши обожаваоцима први поглед на Кавила у лику Гералта, с његовим заштитним знаком у облику сребрне косе коју сви знају по лику из видео-игара.

Прва видео-игра “Вјештац”, објављена је 2007. године, друга “Вјештац: Убице краљева” (2011) и трећа “Вјештац: Дивљи лов” (2015).

- Гералт из Ривије, усамљени ловац на чудовишта, бори се да пронађе своје мјесто у свијету у којем се људи често показују горим од звијери. Онда када га судбина одведе до моћне чаробнице и младе принцезе с опасном тајном, њих троје морају да науче заједно да се снађу на све нестабилнијем континенту - наводи се у сценарију.

Што се читаве приче о Вјешцу тиче, прва збирка кратких прича “Мач судбине”, објављена је 1992. године, а “Посљедња жеља” 1993. године (са радњом која претходи “Мачу судбине” и већ раније објављиваним причама). Романи који чине “Сагу о вјешцу” су: “Крв вилењака” (1994), “Вријеме презира” (1995), “Ватрено крштење” (1996), “Ластавичја кула” (1997),  “Госпа од језера” (1999) и “Вријеме олуја” (2013).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана