Серија о групи “Sex Pistols” премијерно се приказује од 31. маја: Прича о бенду који је уздрмао свијет

Бранислав Предојевић
Серија о групи “Sex Pistols” премијерно се приказује од 31. маја: Прича о бенду који је уздрмао свијет

ЛОНДОН - Телевизијска серија “Пистол”, о легендарним херојима панк рока, саставу “Sex Pistols”, премијерно се приказује у САД на сервису “Хулу” од 31. маја.

Ова информација званично је потврђена на “Инстаграм” налогу канала ФЏ, а серија ће такође бити доступна на “Дизнију +”, у Великој Британији, Ирској, Канади, Аустралији, Новом Зеланду и Сингапуру. Пројекат под називом “Пистол” продуцирао је поменути канал ФЏ, сценарио је писао Крејг Расел, а режирао га је славни оскаровац Дени Бојл (“Милионер из блата”, “28 дана”, “Трејнспотинг”…), који је рекао да је ово његов дуг бенду и сопственој младости.

- “Пистолси” су били окидач који је промијенио друштво. Давали су осјећај безвремености. Чинило се да више ништа није исто. Оно што је било другачије у вези с “Пистолсима” је то што су рекли да с њима можете радити шта год желите. То је права контракултура. Дали су осјећај безвремености - казао је Бојл.

Заснована на мемоарима гитаристе Стива Џонса из 2017. године “Lonley Boy: Tales from a Sex Pistols”, серија коју је Џонс и копродуцирао документује турбулентан успон бенда, који је у пар година еволуирао од локалне лондонске групе до статуса најутицајније глобалне панк иконе.

- Ово је прича о групи бучних клинаца из радничке класе без будућности, који су уздрмали досадни, корумпирани естаблишмент до сржи, пријетили да ће срушити владу и промијенити музику и културу заувијек - пише у најави канала ФЏ .

Талентовани Тоби Валас глуми Џонса, Ансон Бон глуми пјевача Џонија Ротена (рођ. Лајдон), Кристијан Лес глуми првог басисту групе Глена Матлока, а Луис Партриџ тумачи другог басисту, злогласног Сида Вишоуса, Џејкоб Слејтер тумачи бубњара Пола Кука, глумица Сидни Чендлер налази се у роли лидерке састава “The Pretenders” Криси Хајнд, Ема Еплтон је Ненси Спунџен, док Томас Броди-Сангстер глуми контроверзног менаџера бенда Малколма Мекларена.

Серија укупно има шест епизода и пратиће причу групе од окупљања у бутику “Sex” у власништву Малколма Мекларена и Вивијен Вествуд, преко бројних скандала и пробоја у Британији,  до изласка хваљеног албума “Невер Минд Тхе Боллоцкс, Хере'с Тхе Sex Pistols” (1977)  и бурне турнеје у Америци 1978. године, окончане распадом бенда и смрћу Сида Вишоуса.

Тужба

Фронтмен Лајдон недавно је изгубио судски спор у којем је тврдио да није консултован о садржају серије и да Џонс, Кук и Матлок не смију користити музику групе у серији. Ипак, суд је пресудио да су преостали преживјели чланови бенда остали у оквиру својих права на основу демократског система гласања групе.

- Немамо о чему да се расправљамо. Ако желе да униште легенду “Секс Пистолса”, чини се да ће управо то и урадити - рекао је пјевач, познат по дугом језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана