“Сендмен” пут у мрачни и магични свијет снова

Миланка Митрић
“Сендмен” пут у мрачни и магични свијет снова

Лос Гатос - Снолики, мрачни и магични свијет божанства и господара Сна (Морфеја), ликови које сусреће, с којима се преплиће, прича о вјечности, о трагању, о промјенама, малим и великим урушавањима Космоса и његових посјетилаца - све то је стало у дивну причу Нила Гејмена.

Стрипови настали баш по креацији маште Нила Гејмена, те илустратора и цртача Сема Кита, Мајка Дрингберга, Марка Хемпела и других,  прије неколико деценија започели су нешто ново, занимљиво и магично у стриповском свијету.

Три деценије након објављивања првог броја, за све обожаваоце стигла је вијест да је, након разних нагађања, у припреми телевизијска адаптација Сендмена.

Наиме, “Нетфликс” планира да од стриповског серијала, базираног на фантазији и хорору, направи серију. У сарадњи са “Варнеп Бросом”, серија која тек треба да почне да се ствара, биће једна од најскупљих серија направљених по “Ди-Си” стриповима.

Први дио “Сендмена” назван “Прелудијуми и ноктурна” објављена је 1989. године.

Радња прати Морфеја, оваплоћење Сна, који бива заробљен седамдесет година. Током свог заточеништва, он трага за изгубљеним објектима своје моћи и тражи своје мјесто у свемиру и покушава да поново сагради своје снолико краљевство.

Алан Хајнберг ће бити задужен за адаптацију овог серијала, а Нил Гејмен и Дејвид Гојер ће бити извршни продуценти.

“Вертиго”, као дио “Ди-Сија” објављивао је серијал између 1989. и 1996. године, са неколико издања објављиваних између 2009, 2013. и 2015. године. Оригинална серија је имала укупно 75 епизода.

Током деценија у којима је стрип објављиван, било је више покушаја и планираних адаптација. Једна од најновијих је била она која је планирана 2013. године, и у којој је требало да глуми Џозеф Гордон-Левит.

Оно што би серијска адаптација могла да донесе је прозор у другачији свијет познатих стриповских ликова. Међу њима су Судбина, Смрт, Смак, Страст, Суноврат, Суманутост и други.

Оригинални бројеви су: “Прелудијуми и ноктурна”, “Луткина кућа”, “Земља снова”, “Сезона сумаглица”, “Играм се тебе”, “Скаске и размишљања”, “Кратки животи”, “Крај свјетова”, “Добростиве госпе” и “Бдијење”.

Што се дијелова мимо првог серијала тиче, постоји их неколико, а један од најновијих је “Сендмен: Увертира”, чија радња је смјештена у период прије радње првог серијала.

“Добра знамења” и “луцифер”

 

Дјело које је Гејмен написао са Теријем Пречетом, “Добра знамења”, ове године је претворено у истоимену серију. Адаптацију је објавио “Амазон прајм”, а састоји се из осам епизода. Такође, серија која је базирана на лику Луцифера који је један од ликова из Сендмена, ове године је преузета од стране “Нетфликса”, након што је прошле године отказана на “Фоксу”. Иако дијеле изворни материјал за грађење лика и приче, серија је само овлаш дотакла оригиналне стрипове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана