Састав “Guns N` Roses” најавио луксузно реиздање албума “Use Your Illusion”: Прослава 30. рођендана хард-рок класика

Бранислав Предојевић
Састав “Guns N` Roses” најавио луксузно реиздање албума “Use Your Illusion”: Прослава 30. рођендана хард-рок класика

Славни хард рок састав “Guns N` Roses” најавио је поводом 30. годишњице албума “Use Your Illusion”, издавање луксузног бокс-сета са гомилом специјалних додатака.

Гитариста Слеш током интервјуа за портал “Биф бам поп” рекао је да би овај закасњели бокс-сет требало да стигне наредног љета

- Требало је да изађе ове године поводом 30 година од изласка оригиналног албума, али је све одгођено због пандемије, али дефинитивно излази, наредног љета. Има гомила кул живих ствари на њему, неколико концерата и гомила необјављених нумера. Свирка у “Рицу” из раних деведесетих и емисија коју смо радили у Лас Вегасу 1989. године. И то је заправо наступ на којем сам упознао своју бившу супругу - рекао је Слеш.

У питању је наступ од 16. маја 1991. у клубу “Риц”, трећа и посљедња тајна свирка за загријавање прије него што су “Guns N` Roses”, кренули на своју мегатурнеју “Use Your Illusion”. Управо на овом тајном концерту Ексл Роуз је сломио стопало, након што је славно скочио са звучника, док је изводио “You Could Be Mine”, за који је бенд снимао музички спот.

Објављени у тандему 17. септембра 1991. године албуми “Use Your Illusion 1&2” дебитовали су на другом и првом мјесту на “Билборд” листи 200 албума, респективно и продали су заједно 14 милиона примјерака само у Сједињеним Државама, док је на свјетском нивоу албум премашио тираж од 25 милиона примјерака.

Двоструки албум имао је укупно 30 нумера подијељених између два диска. Састав је на овом издању проширио свој звук уз бројне експерименте, удаљавајући се од својих хард-рок и панк коријена и не устручавајући се да се опроба у водама фанк метал (“Локомотива”), оштрих политичких коментара (“Civil War”) преко епских балада (“Novembar Rain” и “Don't Cry”) и варијација на блуз “Dust n' Bones” и “Double Talkin Jive”, до обрада својих хероја “Live and Let Die” Пола Мекартнија и “Knockin On Heaven's Door” славног Боба Дилана. Саставу се прикључио клавијатуриста Дизи Рид, док је бубњар Мет Сорум замијенио Стивена Адлера. Продуцент је био Мајк Клинк , док је микс обавио Бил Прајс уз врло позитиван став критике, која је албум углавном хвалила. Бенд је након изласка кренуо на спектакуларну турнеју, која је трајала двије године уз 194 концерта одсвирана у 27 земаља свијета уз бројне скандале и инциденте, одлазак гитаристе Изија Страдлина те тешко нарушене односе између остатка чланова групе, што ће ускоро довести до распада матичне поставе групе.

Прво реиздање

Састав “Guns N` Roses” раније је обиљежио свој легендарни деби “Appetite for Destruction”, са огромним бокс-сетом поводом 30. годишњице који је укључивао низ Б-страна, демо снимака и студијских снимака. Укупно 73 нумере, од којих 49 никада није објављено, распоређене су на четири ЦД-а. Ово укључује један диск са Б странама и ЕП-овима и два диска са 25 пјесама са њихових чувених сесија из 1986. у Лос Анђелесу уз двије посебне пјесме (“Shadov of Your Love” и акустичну верзију “Move to the City”, са друге сесије са продуцентом Мајком Клинком).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана