Састав "Буч Кесиди" за "Глас Српске" о филму "Еуфорија уживо": Еротика у пјесми је цијењена вјештина

Бранислав Предојевић
Састав "Буч Кесиди" за "Глас Српске" о филму "Еуфорија уживо": Еротика у пјесми је цијењена вјештина

Почетна идеја била је да снимимо лајв сешн, концерт од двадесетак минута који би изгледао кул и који бисмо окачили на интернет и пуштали на телевизији. За то смо нашли младог редитеља Давида Јовановића, који нам је након недељу дана послао сценарио у којем свирамо 11 песама, постоје камере које прате цело снимање, те заплет и игране сцене између песама.

Овако су причу о настанку филма "Еуфорија уживо" за "Глас Српске" почели момци из састава "Буч Кесиди". Овај, један  од најзанимљивијих српских бендова млађе генерације чине пријатељи из средње школе Зоран Зарубица (бубњеви, вокал) и Лука Рацић (гитара, вокал). "Еуфорија уживо" је на неки начин наставак каријере и промоције албума "Еуфорија", а приказивање филма у Бањалуци требало би да почне 21. јула.

- Схватили смо да ће то трајати преко 40 минута, да је више филм него само лајв сешн, и да би требало да нађемо начин да се пушта у биоскопу. Уз помоћ  "Bassivity Studios" успели смо да снимимо, и уз њихову и помоћ нашег издавача "Контре" смо ево стигли и до биоскопа - додају из овог бенда.

ГЛАС: Филм представља измаштани повратак у шездесете године и неку врсту ретро поп свијета. Зашто баш та година и да ли има неку одређену симболику за ваше схватање музике?

БУЧ КЕСИДИ: У филму никада није прецизиран период даље од "хиљаду деветсто шездесет и нека" година. Повратак у шесту деценија, идеја је креатора сценарија за филм, Давида Јовановића и Ђорђа Косића, нама је то било страва јер сви имамо јасну идеју о естетици и фазону тог периода, а и можда највише домаће музике, која нам је и данас кул, настала је тада.

ГЛАС: Ваше нумере, посебно на "Еуфорији", на велика врата су вратила тему секса или боље речено емотивне сензуалности и укусне еротике у домаћу поп музику. Зашто је тај елемент у поплави јефтине кич порнографије свуда око нас, важан за ваше пјесме?

БУЧ КЕСИДИ: Порнографија и еротика су различите ствари. У случају еротике, ту стварно треба направити нешто да буде сензуално, а да не склизне у порнографију, одржати лепоту и мистику тога. То је вештина коју ценимо.

ГЛАС: Поставили сте висок ниво квалитета у звуку, дизајну, музици, концертима, простору гдје свирате, што је освјежење на сцени гдје је појам квалитета срозан испод било којег озбиљног нивоа вриједности. Да ли је то једини начин на који "сцена" може постати стварно нешто што вриједи, а не само излизани појам из музичког рјечника?

БУЧ КЕСИДИ: Сцена како је ми замишљамо је група бендова који стварају у исто време, сваки на свој начин помера границе онога што је добро, успешно, популарно, и тако праве здраву конкуренцију једни другима, и могу да се угледају једни на друге. Ми од продуцента Милана, Петра Пупића, Пере и Вука из бенда Љубичице константно учимо много о певању, свирању, снимању, што нам је и помогло да дођемо до овога где смо сада. За спотове смо стварно имали среће да нађемо одличну домаћу екипу младих стваралаца као што су Ведрана Вукојевић, Лука Трајковић, Хани Домазет, Влада Ђурић, ево и сада Давид Јовановић и његови сарадници, има ту још много људи са којима смо или ћемо сарађивати. Што се тиче концерата, костима, писања песама тиче, стварно се највише угледамо на стране бендове. Највећи део домаћих задатака које су нам дали локални бендови смо сад већ урадили.

ГЛАС: Може ли пјесма одговорити на вјечно питање унутар односа две особе "Зашто ме повређујеш"? или је можда кључ у томе да ово питање можда не може добити прави одговор?

БУЧ КЕСИДИ: Стварно немамо тачне одговоре. Више смо ту да примећујемо ствари него да дајемо одговоре. Свако мора да нађе свој одговор.

ГЛАС СРПСКЕ: Знамо да прво иде промоција филма у региону, али какви су даљи планови, посебно око новог албума или синглова?

БУЧ КЕСИДИ: Имамо већ неколико идеја за нове песме у различитим фазама развоја, али не журимо са новим албумом. Очекујте нови сингл до краја године, па онда још новог материјала током наредне године.

Изложба рок фотографија отворена у Зрењанину

Процес

ГЛАС: Како Буч Кесиди функционише кад је у питању настанак пјесма? Да ли пишете заједно или постоји подјела "посла" до стварања готове нумере у студију?

БУЧ КЕСИДИ: Углавном један од нас двојице има почетну идеју око песме, па када мисли да ту има довољно материјала, да је јасна тема или шта хоће да каже, онда то представи другоме и онда заједно правимо демо за ту песму - пишемо музику, додајемо инструменте, и радимо на тексту. Када имамо демо, њега представимо продуценту Милану Бјелици, који га формулише у што конкретнију песму која ће најбоље комуницирати са публиком. Када смо сви задовољни тим производом, онда идемо у студио да снимимо то што желимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана