Саша Фуруновић, гитариста састава “Попечитељи”, за “Глас Српске”: Вријеме је за наду

Бранислав Предојевић
Саша Фуруновић, гитариста састава “Попечитељи”, за “Глас Српске”: Вријеме је за наду

Бина нам је битна, без тог директног контакта са публиком губи се можда и најбитнији део онога што радимо. Пандемија је довела у питање многе ствари и ставила на тест многе људе. Бранша је била доведена у задњи план, а показало се колико музика и концерти значе људима, колико не могу без њих.

Рекао је ово за “Глас Српске” каже Саша Фуруновић, гитариста састава “Попечитељи”, једног од најквалитетнијих и најцјењенијих бендова српске рок сцене, који су након седам година дискографске паузе издали нови албум “Увек”. Тројка тренутно ради у саставу бубњар Душан Лазић, басиста Горан Фуруновић и Саша Фуруновић на гитари, који додаје да су протекли период најтеже поднијели због прекида контакта са публиком.

- Креативност није престајала, наравно. Ми смо чекали издавање албума, а дошла је пандемија. Ту је дошло до засићења. Направио сам пуно музике као “ЦД Министар” што ме је и одржавало у креативном смислу. Захвални смо што смо имали прилику да наступамо на фестивалима и одржимо концерте. Надамо се да ћемо имати прилику и да промовишемо албум на јесен - каже он. 

ГЛАС: Након седам година од “Сијалице” изашао је албум “Увек” и судећи по дијелу наслова нумера, били сте прилично пророчки настројени?

ФУРУНОВИЋ: Албум носи енергију као да је направљен за време пандемије, а није. Завршен је пре, а носи тежину блиске будућности. Нумера “Време наде” је најбољи пример. Не бисмо се одлучили за такав назив песме у неком другом тренутку у времену. Албум отвара “Ударна вест” и то довољно говори.

ГЛАС: Ко је све осим вас и Горана учествовао у снимању новог албума, била је у међувремену нова бубњарска промјена и сарадња са дискографском кућом “Одличан хрчак”?

ФУРУНОВИЋ: Албум је направљен у време када је бубњеве у бенду свирао Иван Цветковић. Он је и снимио бубњеве на овом албуму, што је занимљив стицај околности. Иван је био први бубњар бенда у деведесетим када је Горан прешао на бас гитару и никада није снимио нешто са нама. Вратио се после 18 година да замени Радета Вулића и да радимо пар година и ето сада је и забележен на званичном издању. То нам је драго. Сада је за бубњевима Душан Лазић који већ има озбиљан концертни стаж у бенду. Са “Одличним хрчком” сарађујемо без престанка још од првог албума када су се звали “Мојо беат”.

ГЛАС: Шта се из Ваше позиције гледано промијенило на новом албуму у односу на претходна три студијска пројекта?

ФУРУНОВИЋ: Ово је први албум објављен на винилу. Сви остали састојци и су и даље ту. Три инструмента и нова музика на нашем свирачком језику.

ГЛАС: У једној од нумера поручујете “Аждаја је мртва”. Шта је аждаја из поменуте пјесме и зашто се морамо борити против ње?

ФУРУНОВИЋ: Надам се да ће то бити овај вирус. Назив песме је омаж. Почетком деведесетих су у једној просторији вежбала два пријатељска бенда - наш бенд “Зли језици” и “Azhdaha's Dead”. Први “Попечитељи” су настали када су се спојили у један 1994. године. На првом албуму смо имали нумеру “Зли језици”, а на четвртом поздрављамо тај тренутак нумером “Аждаја је мртва”.

ГЛАС: Албум има помало мрачан тон, од постиндустријског омота па до наслова пјесма, да ли је у питању рефлексија на вањско окружење или нешто друго?

ФУРУНОВИЋ: Сигурно да јесте, тренутак у коме стварамо се рефлектује од нас кроз дело. Од тога се не може побећи ако радиш ствари како треба.

ГЛАС: Највећи дио репутације стекли сте фантастичним концертима, да ли сте размишљали о “живом” албуму и да ли је уопште могуће енергију са ваших наступа пренијети на снимку?

ФУРУНОВИЋ: Вреди покушати, међутим како нам је концерт увек био на првом месту, никада нисмо у ствари размишљали о томе. Данас је све лако изводљиво, али нажалост нема пуно смисла. Некада су бендови објављивали лајв албуме зато што су продавали носаче звука. Данас не продају ни регуларне албуме. Видећемо са винилом како иде, па можда лајв албум на винилу. Мада су данас то превелика улагања у односу на продају.

ГЛАС: Како музички настају пјесме групе, кроз свирачку импровизације или доносите неки костур у студио на којем се гради остатак нумере?

ФУРУНОВИЋ: Музика настаје од тема које или имамо у глави или настану у импровизацији на пробама. Импровизација је битан део стваралачког процеса, али и не мора да буде. Не деси се ретко да почнемо да свирамо потпуно нову ствар одједном, без икакве најаве.

ГЛАС: Да ли повратак “Попечитеља” значи и пензионисање вашег другог пројекта “Фитнес” или се наставља нека врста коегзистенције?

ФУРУНОВИЋ: “Фитнес” ускоро слави две деценије постојања, а нити се “Попечитељи” враћају, нити ће “Фитнес” стати.

ГЛАС: Када бисмо се хипотетички осврнули на протекле три деценије, да ли бисте нешто мијењали када је у питању музика и шта би то било?

ФУРУНОВИЋ: Што се тиче оног најбитнијег, а то је музика, одговор је не. Неке техничке ствари можда, а то ће бити изводљиво у реиздањима.

Поријекло

ГЛАС: Прошло је доста времена од почетака у Приштини, колико је географско поријекло одредило звук групе или бисте били група истог звука да сте почели у Крагујевцу или Београду?

ФУРУНОВИЋ: Тадашња Приштина је важна за бенд, као и Крагујевац у коме смо морали све испочетка и у коме живимо. Географско порекло нам је битно, у стваралачком смислу, зато што смо изабрали да негујемо музички нагон који већ носимо у себи, а не да га спутавамо да бисмо личили на неке друге бендове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана