Роџер Вотерс: Поново сам снимио најчувенији албум Пинк Флојда

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЛОНДОН- Некадашњи басиста Пинк Флојда Роџер Вотерс снимио је самостално нову верзију чувеног албума бенда "The Dark Side of the Moon", чије је објављивање планирано за мај.

Вотерс је у интервјуу лондонском листу Дејли телеграф рекао да се на такав потез одлучио пошто сматра да "није довољно људи препознало о чему се ради" на албуму објављеном 1973. године и шта је тада њиме говорио.

Лист наводи да у новој верзији Флојдовог симфо рок класика, који се бави темама живота и смрти, лудила и разума, Вотерс само пjева, и свој основни инструмент бас користи једино у солу у пjесми "Us And Them".

У снимању су учествовали и Вотерсов сарадник мултиинструменталисти Гас Сајфред, његова дjевојка пjевачица Бедуин, као и један баптистички свештеник на хемонд клавијатурама.

 "The Dark Side of the Moon" је са око 45 милиона примерка једна од најпродаванијих и најутицајнијих албума свих времена, а снимили су га Вотерс, гитариста Дејв Гилмор, клавијатуриста Рик Рајт и бубњар Ник Мејсон.

Вотерс је био писац свих стихова, као и аутор музике за три, односно коаутор у двије пјесме од укупно десет на албуму, а сада тврди да је заправо он написао  "The Dark Side of the Moon".

"Дај да се ослободимо тог 'ми' срања! Наравно да смо били бенд, било нас је четворица, сви смо доприносили - али то је био мој пројекат и ја сам га написао", рекао је Вотерс Телеграфу.

Сматрајући да су Пинк Флојд креативно потрошени, Вотерс је одлучио да престане рад са бендом, али су упркос његовом противљену и судској тужби Гилмор и Мејсон, а касније и Рајт, наставили деловање под тим именом за још два студијска албума.

Међусобне несугласице су потом разрешене договором, али је однос Вотерса и Рајт одувијек словио као напет.

Прије неколико дана, Гилморова супруга и каснији стихописац Пинк Флојда Поли Самсон је на Твитеру оптужила Вотерса да је антисемита и да подржава руског предсједника Владимира Путина, након његовог интервјуа њемачком листу Берлинер цатунг.

Вотерс је тада, између осталог, рекао да је "заиста, заиста тужно" што је његов бивши бенд снимио пјесму подршке Украјини "Hey, Hey Rise Up" са украјинским музичарем Андријем Кливњуком.

Гилмор је ретвитовао објаву Самсон и написао да је њена "свака ријеч доказиво истинита", док је Вотерс одговорио на друштвеним мрежама да су све отпужбе неистините.

Вотерс је сада о бившим колегама из бенда рекао да је њихов проблем што "не знају да пишу".

“Па, Ник се никад није ни претварао. Али Гилмор и Рик? Не знају да пишу песме, немају шта да кажу. Нису умјетници. Немају идеја, нити једну међу њима двојицом. Никад нису имали и то их излуђује", рекао је Вотерс, у садашњем времену, иако је Рајт преминуо 2008. године.

Свој став о Гилмору је изрекао у једној реченици: "Свираш гитару и пјеваш и радиш оно што ти је речено".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана