Рестарт филмске машинерије

Г.С.
Рестарт филмске машинерије

Филмска и ТВ снимања у холивудским студијима и на локацијама у Калифорнији могла би поново да крену већ од 12. јуна, саопштили су надлежни те америчке државе и усвојили нови правилник са смјерницама за превенцију ширења епидемије вируса корона током снимања, извијестио је Ројтерс.

Поред секретаријата за здравство Калифорније, у изради правилника и смјерница за превенцију ширења корона вируса током снимања учествовале су највеће америчке филмске компаније: Волт Дизни корп, Нетфилкс, АТ анд амп, Ворнер брадерс, Комкаст, НБЦ Јуниверсал стјудиос, као и највећи синдикати попут САФ-АФТРА, ИАТСЕ и Дајректорс гилд (удружење редитеља).

Сва снимања у свијету су обустављена средином марта с циљем да се заустави ширење вируса корона.

Струковна филмска удружења и синдикати предложили су појачане мјере заштите и тестирања на вирус корона, као и свакодневне прегледе филмских радника на сету.

Прије неколико дана и званичници у Великој Британији саопштили су - наставља се снимање новог филма о суперхероју Бетмену.

Направљене су нове стратегије и услови под којима ће у овој земљи бити дозвољено снимање нових филмова, па је тако, осим за “Бетмен” зелено свјетло дато и за наставак рада на новом наставку “Фантастичних звијери” франшизе.

За сада још нема информација о евентуалној промјени датума премијера ових филмова. Првобитно је предвиђено да “Бетмен” гледамо у октобру сљедеће године, а “Фантастичне звијери” мјесец касније.

Такође, током “карантинских правила” био је прекинут рад и на успјешним тамошњим ТВ серијама као што су “На дужности “ и “Бирмингемска банда”. Сада се очекује да филмаџије пуном паром приону и наставе гдје су стали.

Такође, Холивуд тражи помоћ експерата за организацију снимања. Поред стилиста, фризера, камермана и хиљаде других који стварају магију на телевизији и филму, Холивуд би ускоро требало да добије нове чланове у тиму - савјетнике за “ковид 19”.

Пандемија вируса корона натјерала је продуценте, филмске студије и синдикате радника да потраже помоћ експерата како би безбједно отворили филмске и телевизијске сетове који су затворени средином марта.

Холивуд је затражио помоћ епидемиолога и других специјалиста јавног здравља како би формулисали детаљне стратегије о заштити свих укључених у процес филмске и телевизијске производње.

Људи који раде у индустрији очекују да ће тимови бити мањи, да ће тестирања на вирус корона бити редовна, као и употреба дезинфицијенаса за руке уз пооштрене хигијенске мјере. За сцене у којима би требало да учествује велики број људи биће коришћене компјутерски генерисане слике.

Финансијски губици

Стручњаци истичу да опција да се сачека да пандемија прође или да вакцина буде пронађена није изводљива, јер би онда све било затворено још двије године. Филмска индустрија у Сједињеним Државама претрпјела је велике финансијске губитке због пандемије. Неки глумци истичу да се људи који раде на снимању филмова познају и да су дио истог тима, због чега ће водити рачуна да не заразе једни друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана