Прву хеви метал ствар одсвирали су Битлси: Ленон и Макартни су бар тако мислили VIDEO

Г.С.
Прву хеви метал ствар одсвирали су Битлси: Ленон и Макартни су бар тако мислили VIDEO

Битлси су били истински пионири у сваком смислу те ријечи, а њихов поп звук био је само један дио њихове славе. Бенд који је помогао свијету да уђе у чаробно царство забавне музике, обухватајући свијт вриштећих тинејџера који је са собом донио, успешно је успио да заувијек промјени културу.

Међутим, један жанр музике с којим дефинитивно нису повезани је - хеви метал.

Или ипак није тако?

Фанови ће можда указати на пјесму “Helter Skelter”, као везу између ливерпулске четворке и громогласног жанра који је заживио седамдесетих и осамдесетих.Што има неког смисла, преноси Headliner.

Међутим, вођа бенда Џон Ленон својевремено је још једну своју пјесму означио као “прву хеви метал плочу”. Гледајући уназад, можда је чак и имао право.

Наиме, Битлси и хеви метал дјелују као уље и вода. Будући да су њихове истанчане ауторске мелодије и пажљиво биране хармоније хиљадама километара далеко од индустријског свијета хеви метала, то је тема која је била изутено занилмљива крајем шездесетих.

Жанр је почео да расте као ентитет када су се умјетници заправо побунили против бендова попут Битлсиа и њихових “културних” изведби, умјесто да покушавају да слиједе њихов примјер, од њихових одијела до спин-оф рок звука.

“Helter Skelter” често се доживљава као “хеви метал” пјесма Битлса и драматично се разликује од већине њиховог дотадашњег рада - зато су сви неповјерљиво вртјели главама послије њеног објављивања 1968. године, док је Макартни покушао да направи пјесму са тако “прљавим” звуком, да би и The Who поцрвенили.

Међутим, Ленон је рекао да је пјесма Битлса настала три године прије тог издања, дакле још 1965. године, заправо била “прва хеви метал плоча”.

Пјесма на коју је Ленон мислио била је “Ticket To Ride”, нумера који звучи невјероватно питомо у поређењу с оним што се данас очекује од хеви метал музике.

Међутим, жанр није ни постојао те 1965. године, а благи трачак истине постоји у Леновој тврдњи, поготово када се анализора ова пјесма. Наиме, постоје елементи пјесме, при њеном завршетку, када се из поп пјесмице претвара у хаотично лудило.

Можда се то сада чини као “ништа”, али ово је једноставно било без преседана прује 55 година.

“То је тешка пјесма, а и бубњеви су тешки. Због тога ми се свиђа”, изјавио је Ленон 1970. године, што је поновио још једном деценију касније Плаxбоxевом новинару Дејвиду Шефуу 1980. године:

И Макартни је касније описао “Ticket To Ride” као “радикалан” потез:

“Мислим да је занимљива та луда завршница умјесто да се све завршава као до тада. Промјенили смо темпо. Узели смо један од стихова, My BabY Don't Care', али у потпуности смо измјенили мелодију. Скоро смо измисилили идеју о новом биту на крају пјесме. У то је врујеме било је то прилично радикално.” рекао је Пол 1994. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана