Првих 40 година епохе коју тако дуго називамо 'нови талас'

Агенције
Првих 40 година епохе коју тако дуго називамо 'нови талас'

Београдски нови талас настајао је 1980. када су домаће новине доносиле свакодневно извјештај конзилијума лекара из Љубљане о здравственом стању предсједника Тита.

Али то је била календарска ствар јер су панк и нови талас експлодирали независно од "одбране и посљедњих дана" Јосипа Броза. И прије Титове смрти већина бендова тадашњег панка и новог таласа имала је своје концерте.

Али ће нека нулта тачка бити тај чувени концерт у СКЦ-у у јуну 1980. Од те нулте тачке све се мијењало. Пребацивало се од стриктног музичког оквира јер се мијењала телевизија, филм, а и поједини медији, превасходно омладинска штампа уз, наравно, одстојећи Старт.

Момчило Рајин, чувени рок критичар, са Небојшом Пајкићем био је уредник програма Студентског културног центра у Београду и управо су њих двојица отворила врата те омладинске институције за Шарла, Идоле, Оргазам али и многе друге бендове из тог музичког жанра. Он се осврће на тај период.

"Ако можете да замислите свет без мобилних телефона, интернета, кладионица и кафића на сваком углу, без стотина телевизијских канала и још толико радио-станица, онда, вероватно, можете да схватите да је могуће да свет функционише по неким другачијим навикама и принципима. По принципима директног зближавања на основу сличности у сензибилитету, било да је у питању музика, литература, стрипови или филм… Ако можете да замислите дуготрајне расправе о овим питањима, а не о идеолошким и политичким разликама, онда сте на добром трагу да разумете ‘дух’ оне епохе коју тако дуго називамо ‘нови талас'", рекао је Рајин за Недељник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана