Први шумски фестивал “Кантарион” одржан на Зеленковцу: Необична музичка прича у срцу природе

Agencije
Први шумски фестивал “Кантарион” одржан на Зеленковцу: Необична музичка прича у срцу природе

Први шумски фестивал кантаутора “Кантарион” протеклог викенда одржан је на излетишту Зеленковац код Мркоњић Града.

“Кантарион” је фестивал на којем су наступили извођачи из Словеније, Хрватске, Србије и БиХ.

Предсједник Еколошког покрета “Зеленковац” Борислав Јанковић казао је да је ово нова манифестација, која је понудила два дана незаборавног дружења уз квалитетне ауторе.

- У новембру немамо дешавања па смо дошли на идеју да осмислимо необичну причу. Свирке су у галерији, гдје је атмосфера интимнија и другачија је конекција са извођачима него на отвореном - навео је Јанковић.

Он је додао да сматра да су сви посјетиоци задовољни и да су уживали у прелијепом природном амбијенту те да се нада да ће идеја опстати и да ће фестивал бити настављен.

- Име фестивала је игра ријечи, јер асоцира на кантауторе, али и биљку кантарион, која је веома љековита и за коју се каже да “цвјета током љета и да скупља сунчеве зраке да би их људима дала за вријеме тамних мјесеци” - назначили су раније организатори.

 У оквиру фестивала одржана је и радионица са темом употребе кантариона у исхрани и здрављу, коју су организовати чланови “Еко-зоне Зеленковац”.

Алекса Јанковић из Бањалуке испричао је да му је ово први наступ овакве врсте и да је ово знак да људи проналазе свој начин да буду креативни.

- Бавим се писањем поезије и мало музиком, самоук сам. Научио сам да свирам на инструменту и почео да уклапам своју поезију у музику. Свирам џез, блуз, има свега, а мој звук је мало тврђи и јачи - казао је Јанковић.

Марко Бабовић, који је на Зеленковац стигао из Новог Сада, изразио је одушевљеност природом и организацијом фестивала.

- Атмосфера је феноменална, природа прелијепа, кантаутори добри. Представио сам неке своје песме, мој репертоар је алтернативнији рок. Музика ми је хоби и уживам у њој - објаснио је Бабовић.

Кантаутори који су чинили први “Кантарион” су: Лука Глувић (Гросупље), ШећеЯ (Вараждин), Лучка Управа (Сарајево), Грацин (Сплит), Стана (Бањалука) и Марко Бабовић (Лозница).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана