Први пут у историји: Три режисерке у најужем избору за награду Златни глобус

Кликс
Foto: BBC

Први пут у историји додјељивања награде Златни глобус три режисерке успјеле су ући у најужи избор за награду за најбољу режију на овогодишњој манифестацији.

Реџина Кинг, Емералд Фенел и Клои Жао су режисерке које ће се 28. фебруара борити за титулу најбоље филмске режије за награду Златни глобус.

У 77 година дугој историји Златног глобуса само је пет жена успјело ући у најужи избор за ову врсту награде, па је самим тим овогодишњи успјех режисерки уистину посебан.

Осим овогодишњих номинација, кроз историју Златног глобуса пет жена које су успјеле ући у најужи круг за награду за најбољу режију су Барбара Страјсенд, Џејн Кемпион, Софија Копола, Ава ДуВернеј и Кетрин Биглоу.

Реџина Кинг се ове године на Златном глобусу представља филмом "One night in Miami", Фенел филмом "Promising Young Women" док ће Клои Жао свој рад представити кроз филм "Nomadland".

Поред Кингове, Фенел и Жао, за награду за најбољу режију бориће се и Дејвид Финчер с филмом "Манк" (6 номинација) те Арон Соркин чији је филм "The Trial of the Chicago 7" добио укупно пет номинација.

Када је ријеч о ТВ серијама, највише номинација за Златни глобус има Нетфликсова серија "The Crown" (укупно 6 номинација), затим слиједи серија "Schitt's Creek" с 5 номинација, серије "Озарк" и "The Undoing" с 4 номинације те серије "The Great" и "Ratched" које су добиле 3 номинације.

Додјела Златног глобуса заказана је за 28. фебруар 2021. године, а свечаност ће водити глумице Тина Феj и Ejми Поелер.

За разлику од претходних година, овогодишња додјела Златног глобуса одржава се нешто касније него обично, а разлог за такву одлуку је пандемија коронавируса која је у потпуности измијенила планове и у филмској индустрији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана