Први албум славног Динe Дворника добио луксузно винилно реиздање

Бранислав Предојевић
Први албум славног Динe Дворника добио луксузно винилно реиздање

СПЛИТ - Чувени сплитски музичар Дино Дворник давне 1989. године експлодирао је на домаћој музичкој сцени албумом првенцем “Дино Дворник”, који је након 34 године напокон добио луксузно винилно реиздање.

Пјесме с првог албума  прерано преминулог краља фанк музике на овим просторима постале су велики хитови (“Зашто правиш слона од мене”, “Ти си ми у мислима”, “Теби припадам”, “Љубав се зове именом твојим”), а до данас стекле су и статус евергрина уникатним ритмом, енергичним извођењем и музичко-продуцентском свјежином.

Мултиталентовани Дино радио је музику, аранжмане, продукцију, свирао клавијатуре и удараљке, док су текстове написали Горан Краљ и Златан Стипишић Џибони. Албум је постао бестселер код публике и продаја му је стигла до 750.000 продатих примјерака. Оваквим расплетом догађаја остварила му се жеља из младости и успио је учинити популарном фанк музику на простору бивше Југославије, што је започео са својим братом Деаном и бендом “Кинески зид”.

Ново издање прати и луксузна књижица са фотографијама Матеа Биљака и текстовима супруге, покојног музичара, Данијеле и његових пријатеља и сарадника попут Алке Вуице, Џибонија, Јосипе Лисац и Нене Белана.

- Дино ће увијек бити присутан кроз своју музику и то је била његова животна мисија, оставити траг и бити другачији од других и о којем ће се причати и слушати. Дино је био посебна појава, како музички, тако и приватно - написала је Данијела Дворник у књижици уз издање.

Јосипа Лисац је написала да и данас кроз оно што стварају млађи музичари можемо чути Дину јер је он, кроз своје стваралаштво и личност, постао храна многима.

- Аутентичност, посебност и оригиналност опстају. Живе заувијек. Уз дивне пјесме то је његова највећа вриједност - навела је Јосипа Лисац.

Један од најпопуларнијих музичара региона Џибони написао је да је Дворник био ходајућа револуција и музичар који је извлачио најбоље из сарадника.

- Покренуо је музичку револуцију и као продуцент, и као аутор, и као пјевач, и као фронтмен. Дино је један од оних ријетких који чим уђе у просторију јасно је ко је вођа екипе и енергетска трафо-станица на коју су сви спојени. Био је у стању из сарадника извући најбоље, често и оно што нисмо ни знали да имамо у себи. Дино Дворник, један и једини - казао је Џибони.

Ако је Дино био алфа овог албума, онда је тонски мајстор Драга Лукић Луки био омега, тонски сниматељ, а прије свега његов велики пријатељ и човјек који је продуцирао неке од најважнијих албума музичке сцене с краја осамдесетих и у деведесетима. Луки је испричао причу како је настала пјесма “Ти си ми у мислима”, док је музички критичар Златко Гал прогласио овај албум писмом намјере у оно што је услиједило, а то је улазак у свијет краља фанка. Албум “Дино Дворник” ремастеризован је с оригиналних магнетофонских трака и објављен је у високој резолуцији ексклузивно на стриминг сервису “Епл”. Ликовно обликовање реиздања радио је Дарко Кујунџић.

Заробљеник

Албум је сниман и миксан у тонском студију Ненада Виловића који је прозвао Дину заробљеником фанка.

- Често сам га знао критиковати с обзиром на стил музике који је већ дуго времена употребљавао у својим пјесмама. Рекао бих му: “Видиш ли ти шта се око тебе догађа, долазе нови стилови музике, техно, реп, хаус, а ти стално гураш фанк?”. Критике би упалиле и он би почео програмирати бубањ ослањајући се на нове трендове. То је све било добро док је радио на бубњу, али већ кад би дошао на ред бас, почеле би се појављивати стилске фигуре карактеристичне за фанк. Кад би кренуо с гитарама то би већ било врло близу фанка. Клавијатуре би га поново вратиле потпуно на фанки стил. Због тога кажем да Дино није био заљубљеник у фанк, он је био заробљеник фанка - рекао је Виловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана