Принс Роџер Нелсон преминуо прије пет година: Сјај пурпура и даље живи

Г.С.
Принс Роџер Нелсон преминуо прије пет година: Сјај пурпура и даље живи

Чувени амерички музичар Принс Роџер Нелсон, који је био један од најиновативнијих стваралаца у свијету музике, преминуо је прије пет година, а због сталне слушаности његове музике, као да је и даље присутан. Сјај пурпура, музике, шљокица и свјетла по којима је био познат и дање живе.

Уз бројне хитове, који су и даље слушани на радију те на разним платформама за музику, значајно је то што свијет стално упознаје његове нове пјесме. Један од албума који ће јавности бити представљен, а којим су обухваћене до сада необјављене пјесме  је “Welcome 2 America”, који би требало да буде објављен у јулу. Осим тог албума биће објављен и албум са снимцима уживо изведених пјесама са концерта у Лос Анђелесу.

- Постоје пјесме које нико никада није чуо, као и много снимљеног материјала из разних периода - наводио је Принц својевремено говорећи о својој музици.

Овај пјевач, композитор и аранжер сматран је за једног од најинтересантнијих музичара свог доба на којег су утицај имали многи ствараоци, од Џејмса Брауна и Стивија Вондера, до “Битлса” и Џимија Хендрикса. Стварао је трендове и рушио табуе, био јединствен у сваком смислу.

Међународна звијезда је постао 1982. године, након изласка албума “1999”.

Углавном је наступао под именом Принс. Од 1993. до 2000. године представљао се симболом који није имао име. У том периоду је обично називан умјетником некада познатим као Принс.

Издао је више стотина пјесама и био власник седам награда “Греми”, “Златног глобуса” и једног “Оскара” - за најбољу оригиналну пјесму, за филм “Пурпурна киша” и то 1985. године.

У Кућу славних рокенрола примљен је 2004. године, а магазин “Ролинг стоун” га је ставио на 27. мјесто своје листе “100 највећих извођача свих времена”.

Продао је више од 100 милиона плоча и дискова широм свијета, а међу његовим најпознатијим пјесмама су “Purple Rain”, “Little Red Coverte”, “Let's Go Crazy”, “I Would Die 4 U”, “Raspberry Beret”, “Whne Doves Cry” и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана