Прије 40 година објављен албум “Closer” састава “Џој дивижн”: Тмина и смрт уткани у музику

Г.С.
Прије 40 година објављен албум “Closer” састава “Џој дивижн”: Тмина и смрт уткани у музику

“Џој дивижн” је снимио два албума прије трагичне смрти пјевача састава Ијана Кертиса, а албум “Closer” објављен је два мјесеца након тога, 18. јула, прије 40 година.

Поводом овог значајног јубилеја, а уједно и обиљежавања годишњице његове смрти, објављено је и специјално издање, након прошлогодишњег реиздања првог албума “Unkonwn Pleasures”.

Осим реиздања албума, објављена су и три макси сингла “Atmosphere”, “Transmission” и “Love will tear us apart”, на којима су ове култне пјесме оживјеле у новом руху.

Четрдесет година након објављивања албума, према мишљењу критичара, “Closer” заслужује репутацију Ијанове посљедње жеље и тестамента. Мрачне ноте, депресија, бол, патња, страх и смрт обједињене су теме и мотиви које је овај албум уткао у своје ноте и у своју суштину.

- Цијели албум је као дисање и живот уз клаустрофобичну особу, а ви се налазите заједно с њом, у неком мрачном простору којем се не назире излаз, а што је најгоре, ни себи ни њој не можете помоћи. Осјећате бол, беспомоћност, гледате горе, доље, лијево, десно, а наилазите само на тмурне маршеве прекривене пепелом умрлих - навео је у приказу албума Филип Куштер.

Оно што је важно за албум “Closer” јесте култ који је оставио и утицај који је имао на свијет музике. Многи албуми не би постојали да није настао “Closer”, који је и одмах по изласку имао значајан статус.

- У тадашњем времену музика се развијала брзо. Диско је ишао према репу и хип-хопу, реге према свјетској музици, панк у пост-панк. “Closer” је био квантни скок са “Unknownn Pleasures” и звучао је другачије од било чега што је постојало тада - назначено је у критици “Гардијана”.

Албум је обухватао сљедеће пјесме: “Atrocity Exhibition”, “Isolation”, “Passover”, “Colony”, “А Means to an End”, “Heart and Soul”, “Twenty Four Hours”, “The Eternal” и “Decades”.

Инспирација

Макабрична пјесма која отвара албум је “The Artocity Exhibition”, названа по Џ. Г. Балардовој колекцији романа из 1970. године.

- Текст сам написао много прије него што сам прочитао књигу.  Понекад не могу да смислим добар наслов пјесме. Видио сам тај наслов и прочитао почетак једне од његових пјесама, па сам помислио како би могао добро да се уклопи са идејом и текстом пјесама - навео је Кертис о албуму у једном интервјуу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана