Преминуо славни џез пијаниста Чик Корија: Дирнуо и инспирисао животе милиона

Г.С.
Преминуо славни џез пијаниста Чик Корија: Дирнуо и инспирисао животе милиона

Чувени џез пијаниста и један од пионира тог музичког правца Чик Корија преминуо је у 79. години. Корија је освојио 23 “Гремија”, пренио је магазин “Гардијан”.

Чик Корија је, како се наводи у објави на његовом “Фејсбук” профилу, преминуо од ријетке врсте карцинома који је откривен недавно.

- Током свог живота и каријере Чик је уживао у слободи и забави у стварању нечег новог и игрању игара које умјетници раде. Био је вољени супруг, отац и дјед, ментор и пријатељ. Својим радом и деценијама које је провео обилазећи свијет дирнуо је и инспирисао животе милиона - наводи се у званичној објави.

Корија је био вишестрани музичар - композитор, клавијатуриста, вођа састава и повремени перкусиониста. Био је дио бенда Мајлса Дејвиса крајем шездесетих и појавио се на кључним Дејвисовим албумима као што су “In a Silent Way”, “Bitches Brew”, “А Tribute to Jacko Jack Johanson” и “On the Corner”.

Након рада са Дејвисом, основао је свој бенд “Return to Forever”, експериментишући с различитим жанровима и стиловима.

Што се експериментисања са жанровима тиче, успијевао је да се опроба у сферама као што су камерна и симфонијска музика, преко класичног џеза, прогресив рока, латинског џеза, до дјечијих пјесама и авангардног џеза.

Сматрали су га једним од највећих пијаниста џез универзума у периоду послије Џона Колтрејна, а у први план доспијева управо након периода сарадње са Мајлсом Дејвисом.

Основао је и авангардну групу “Circle”. Радио је на многим другим пројектима, укључујући дуете са Хербијем Хенкоком и вибрафонистом Гаријем Бартоном. Снимао је и изводио класичну музику, стандарде, соло оригинале, латино џез и трибјуте великим џез пијанистима.

Прошле године Корија је издао двоструки албум “Plays”, који свирао на разним концертима “наоружан” једноставно својим клавиром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана