Преминуо легендарни реге и даб музичар Ли Скреч Пери: Одлазак чаробњака продукције

Б.П.
Преминуо легендарни реге и даб музичар Ли Скреч Пери: Одлазак чаробњака продукције

КИНГСТОН - Реге звијезда, пјевач, продуцент и студијски чаробњак Ли Скреч Пери који је помјерио границе музике са Јамајке, претварајући је у глобални феномен, преминуо у 86. години.

Ли Пери био је монументални реге пјевач, продуцент и чаробњак у студију који је својим експериментисањем са рокенролом, хип-хопом и денс звуком помјерао границе музике са Јамајке и стигао у воде даб звука конструишући жанр из темеља. Свјетски медији јављају да је Пери умро у болници на западу Јамајке, не наводећи узроке смрти. Мајк Ди из групе "Beasty Boys " опростио се од колеге на друштвеним мрежама:

-Највише љубави и поштовања можемо послати Лију Перију који је данас преминуо, његовој породици и најмилијима и многима на које је утицао својим пионирским духом и радом. Заиста смо захвални што смо били инспирисани овом легендом и сарађивали са њом - маписао је чувени репер.

Током каријере дуге седам деценија, Пери је био један од најплоднијих музичара у историји поп културе уз невјероватних 3.000 забиљежених снимака,  уз огроман утицај на бројне умјетнике из разних жанрова.

Кит Ричардс, гитариста "Ролингстоунса", за њега је тврдио да је шаман музике.

- Никада нисте могли да схватите до краја Лија Перија, он је Салвадор Дали међу музичарима. Он је мистерија. Свијет је његов инструмент. Само морате слушати. Више је од продуцента, он зна како да инспирише умјетникову душу. Скреч је шаман- рекао је Кит Ричардс  2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана