Преминуо легендарни Марко Брецељ, оснивач култног бенда Булдожер

Танјуг
Foto: принтскрин

БЕОГРАД- Музичар Марко Брецељ, један од оснивача култног састава Булдожер, преминуо је данас у 71. години након тешке болести, јављају словеначки медији.

Брецељ се као кантаутор био огласио албумом "Coctail" 1975. за коју је био добио награду "Седам секретара СКОЈ-а", а исте године је са љубљанским Булдожером, у коме је поред њега аутор и пјевач био и гитариста Борис Беле, објавио и култни првенац "Пљуни истини у очи".

Са Булдожером, увијек окренутом иронији, сатири и музичком експерименту, Брецељ је снимио још и албуме "Забрањено плакатирати" (1977) и "Живи били па виђели" (1979), мада је и по одласку из тог рок бенда остао забиљежен његов ауторски допринос на неколико пјесама "Излога јефтиних слаткиша" (1980).

Брецељ је потом објавио кантауторски "Десант на рт Добре наде" (1987), а са словеначким бендом Стрелникоф албум "Хојладрија, Свињарија, Диареја, Гонореја" (1994).

Водио је Младински, културни, социјални и мултимедијски центер (МКСМЦ) у Копру, гдје је деведесетих година широм отварао врата свим бендовима са простора бивше Југославије. Бавио се мултимедијалним перформансима, а кандидовао се на изборима за копарског градоначелника.

"Његов значај је вишеслојан. Булодожер је представљао југословенску варијанту Френка Запе и Мадерс оф инвеншн. Брецељ је у Булдожеру имао јако битну улогу, ауторски је био врло оригиналан", оцијенио је рок критичар Бранимир Локнер.

Према његовим ријечима, Брецељ је "увијек ишао кроз призму

алтернативе и андерграунда, никад кроз мејнстрим, ког је мрзео", а "тражио је нешто ново кроз форму нихилизма."

Локнер је је оцијенио да се Брецељ не може жанровски упореди са неким страним ауторима, као што су Ник Кејв или Том Вејтс, јер је имао "словеначку аутентичну димензију".

Утицајни фототограф Брајан Рашић на својој фесјбук страни се опростио од Брецеља речима: "Умро је фронтмен групе Булдожер, независни уметник и вечни кандидат за градоначелника Копра".

Некадашњи бубњар Луне и Екатарине Велике Иван Феце Фирчи је написао: "Отпутовао је Марко Брецељ. Вечно захвалан, одмори се, заслужио си".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана