Преминуо Ким Ки-дук, азијски редитељ туге

ГС
Foto: Wikipedia

Један од најзначајнијих азијских стваралаца 21. вијека Ким Ки-дук преминуо је Летонији у 60. години од посљедица вируса корона.

Филм "Прољеће, љето, јесен, зима... и прољеће" му је донио славу. Прича о животним етапама будистичког монаха и његовог ментора је 2003. постала сензација у филмољупским круговима, урађена са доста емоције и тишине, максимално ефектно у сваком кадру, једна чиста љепота помогнута окружењем у којем је снимано. Углавном се бавио тужним причама, а објашњавао је да је туга прелијепа, преносе ''Независне''.

"Мислим да је туга прелијепа. Када су тужни, људи осјећају бол, али истовремено то може бити прелијепо осјећање за људска бића", говорио је својевремено овај редитељ, који људе и њихове међусобне односе сматра најважнијом темом.

Осим по хиту "Прољеће, љето, јесен, зима… и прољеће", Ким је препознатљив и по свом филму "Оток", садомазохистичкој крими-драми, потом по "Самаританки" и филму "Жељезо 3", несвакидашњој стилској вјежби о пару љубавника - провалника који током филма не измијене ни ријечи.

Добитник је бројних награда, а био је номинован и за "Оскара". Под његовом редитељском палицом настали су и филмови "Пиета" и "Ариранг", као и сценарио за "Beutiful" из 2008. године.

"За обичног Корејца важни су систем образовања и квалитет живота. Такве ствари производе притисак на појединца. Постоје, међутим, егзистенцијалнија питања. Ликови у мојим филмовима мало говоре, јер су дубоко повријеђени, то их онемогућава да буду у идеалним односима с околином", говорио је један од најцјењенијих јужнокорејских редитеља, који је био и гост "Кустендорфа" 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана