Преминуо је Желимир Алтарац Чичак, легенда сарајевске музичке сцене

Г.С.
Преминуо је Желимир Алтарац Чичак, легенда сарајевске музичке сцене

У Сарајеву је преминуо легендардни Желимир Алтарац Чичак, један од најзначајнијих и најутицајнијих креатора сарајевске музичке позорнице.

Према доступним информацијама, које је с јавношћу подијелила његова супруга Едина Гугаћ, Чичак је преминуо на КЦУС-у гдје је раније био хоспитализoван због здравствених проблема, а затим се заразио и коронавирусом од чијих посљедица је и преминуо.

Желимир Алтарац Чичак рођен је 1947. године у Сарајеву. Још као ученик Прве гимназије у Сарајеву организизовао је је разне културно-забавне програме и концерте и у то вријеме био најбољи водитељ концерата “in live”.

Алтарац ће остати упамћен као пионир дискџокејства, уредник и водитељ многих популарних радијских и телевизијских емисија, промотор и организатор великих рок спектакала, публицист и аниматор рок културе, иницијатор многих музичких манифестација које су постале традиционалне.

У другој половини шездесетих година често је наступао на вечерима поезије говорећи своје стихове по студентским домовима и домовима културе, гдје је стекао бројну публику. Били су то Чичкови музичко-поетски перформанси на којима би као гости његове стихове говорили Етела Пардо и Бранко Личен, тада студенти Позоришне академије, док је за музичку пратњу на оргуљама био задужен Ранко Рихтман.

Крајем шездесетих и почетком седамдесетих у подруму Студентског дома “Младен Стојановић” дјеловао је и први андерграунд клуб у Сарајеву “Барутана”. У краткој историји ту су свирали многи, али “Барутана” је запамћена по програмима које је водио Чичак и то под називом “Чичак плус Чичак”, гдје су заједно наступали Ж. А. Чичак и група “Чичак”, а који је већ тада стекао епитет најбољег дискџокеја бивше Југославије, а “Барутана” је била мјесто гдје су се могла чути најактуалнија свјетска музичка остварења трендовског и прогресивног авангардног жанра.

Најуспјешнију сарадњу остварује с групом Индекси, односно с гитаристом и композитором Слободаном Бодом А. Ковачевићем.

Урадио је текстове за неке од кључних пјесама Индекса, као што су “Негдје на крају у затишју” и “Свијет у коме живим”. Такође, Индексима је написао стихове за њихову антологијску и на концертима највише извођену “Свијет у коме живим” (домаћи хит '71.), “Повратак Џека Трбосјека и осталог зла”.

Као новинар и музички критичар почиње објављивати текстове 1973. године у “Нашим данима”, да би касније сарађивао са свим листовима у Сарајеву, као колумнист “ВЕН-а”, “Вечерњих новина” “Свијета”, “Ослобођења”, београдског “Џубокса” и “Рока”.

Својим је написима у многоме допринио афирмирању многих младих сарајевских група, као и других, које су се тек бориле за ширу популарност. Желимир Алтарац Чичак први пут се оглашава као DJ и водитељ музичких емисија 1974. године на Радио Сарајеву (“Поп Орион”), а затим слиједе емисије “Пажња, на плочи динамит”, “Баладе у сјенци солитера” и “Разигране електронике”. Покретањем ноћног програма Радио Сарајева 1981. године, уређивао је и водио емисију “Дискотека у пола два”. Након тога слиједи засигурно његова најпопуларнија емисија “Шарада акустика”. У сарајевској “Слози” од 1977. до 1982. Чичак суботом и недјељом представља нове рок саставе.

Као шампиони своје улице, гимназије, мјесне заједнице, наступали су млађани бендови Жаока, Флота, Топ, Како кад, Мали принц, Rock апотека, Тина, Озбиљно питање, Линија живота, Посљедњи аутобус, Луцифер, Велика породица... Из тих почетничких састава изникнули су касније Забрањено пушење, Elvis Ј. Kurtovich, Плави оркестар, Црвена јабука, Бомбај штампа, Валентино, Гино Банана те Младен Војичић Тифа...

У сарајевском Дому младих дјеловао је од 1984. до 1992. године као уредник музичких програма. У том периоду је поред концертних активности у великој “округлој денсинг дворани” покренуо и нову клупску сцену “Музички видео арт клуб” (од 1986. до 1992.) и утемељио двије традиционалне музичке манифестације које су се дешавале сваке године и добивши признање диљем бивше СФРЈ и то: “Yu heavy metal fest” (Дом младих од 1986. до 1991.), те “Фестивал поп-рок група БИХ - нове наде нове снаге” (Дом младих од 1984. до 1992.) Ту су своје прве промотивне наступе имали Мерлин, Хари Мата Хари, Конвој, Регина, Лету штуке, као и многи други музичари.

Организатор је и концерта легендарне групе Deep Purple у сарајевској “Зетри” 3. новембра 2007. године, те још једног концерта прослављене кантауторице Joan Baez у оквиру традиционалне манифестације “Башчаршијске ноћи” 2008. године.

Објавио је књигу “Аниткварница снова” аутобиографију/монографију као учесник развоја сарајевске, бх. и ex-СФРЈ поп-рок сцене од почетка 60-их па све до данашњих дана.

Посљедње признање је добио у децембру 2020. године када је проглашен Почасним грађанином Града Сарајева, преноси klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана