Преминуо Гери Росингтон гитариста и оснивач бенда "Lynyrd Skynyrd" VIDEO

Б.П.
Преминуо Гери Росингтон гитариста и оснивач бенда "Lynyrd Skynyrd" VIDEO

ЏЕКСОНВИЛ- Гери Росингтон, гитариста i један од оснивача састава "Lynyrd Skynyrd " и последњи преживели члан оригиналног састава легендарног јужњачког бенда, преминуо је у 71. години.

Росингтон је преминуо у недељу, четири мјесеца прије него што је бенд требало да крене на турнеју. Узрок смрти није познат. Гитариста је годинама имао проблема са здрављем, укључујући срчани удар 2015. и хитну операцију срца 2021. године.

Росингтон је рођен у Џексонвилу на Флориди 1951. године. У бенду је био од 1964. године, када је то био трио под називом "Me, You, and Him", са басистом Ларијем Џанстромом и бубњаром Бобом Бернсом. Росингтон је желео да буде играч бејзбола, али након што је чуо "Ролингстонсе", окренуо се музици. Међутим, бејзбол је довео до настанка ""Lynyrd Skynyrd", пошто су Росингтон, Бернс и Џанстром су на утакмици упознали пјевача Ронија Ван Занта, који је играо у ривалском бејзбол тиму, и заједно су се свирали под надстрешницом куће Бернсових родитеља. Након неколико промјена на крају су се одлучили за "Lynyrd Skynyrd", названом по Леонарду Скинеру, строгом наставнику у школи 16-годишњег Росингтона. Скинер је имао политику нулте толеранције према дјечацима са дугом косом,  попут Росингтона, који је суспендован и убрзо је напустио школу. Деби албум бенда објављен је 1973. године и садржао је деветоминутну песму "Free Bird, која је постала једна од најпознатијих пјесама групе  . Росингтон је коаутор и чувене химне америчког југа"Sweet Home Alabama",  хит нумере са њиховог другог албума, као и неколико других песама укључујући: "I Ain’t The One", "Things Goin’ On", "Gimme Back My Bullets"...

Славни музичар је током живота прошао кроз тешке тренутке укључујући и трагедију из 1977. године када се у Мисисипију срушио авион којим је бенд путовао. Том приликом погинуо је Ван Зант, гитариста Стив Гејнс, његова сестра и пратећи вокал Кеси Гејнс, као и помоћник менаџера Дин Килпатрик и оба пилота. Двадесет људи у авиону је преживело, укључујући Росингтона, иако је тада сломио обе руке, ноге, зглобове и зглобове и карлицу, он се потпуно опоравио, али се годинама борио са дрогом, која је проистекла због његове тешке зависности од лијекова против болова које је користио током опоравка.

-Нисмо могли да замислимо да се настави послије нечег таквог. Били смо као браћа и када изгубиш браћу, не можеш само тако даље-рекао је Росинтон тада. Група се тада  распала, али се обновила 1987. и тада су настале неке промјене у постави, али Росингтон је био једини члан бенда који се појавио на свим даљим албумима. Џони ван Зант, Ронијев брат и фронтмен групе од 1977. једном је рекао: Мислим да не можете имати овај бенд без Герија Росингтона. Росингтон је надживео неколико својих колега гитариста "Скинарда", укључујући Алена Колинса, Еда Кинга, Хјуија Томасона и Рикија Медлока.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана