Преминуо амерички композитор и трубач Џон Хасел: Живот гледао очима музике

Г.С.
Преминуо амерички композитор и трубач Џон Хасел: Живот гледао очима музике

ЊУЈОРК - Утицајни амерички авангардни композитор и трубач Џон Хасел преминуо је 26. јуна у 85. години, саопштила је његова породица.

Џон Хасел познат је по свом стилу “четврти свијет”, како га је сам назвао, као и по специфичном свирању трубе. Живот је гледао музиком коју је стварао, а каријеру је посветио трагању за јединственошћу свог израза.

Хасел је у прољеће прошле године сломио ногу при паду у свом студију и провео четири мјесеца опорављајући се у болници, све вријеме у изолацији због вируса корона.

- Након више од године борбе са компликацијама са здрављем, Џон је мирно преминуо природном смрћу. Цијенио је живот, а напустио је овај свијет иако је имао још много да пружи кроз музику, писање и филозофију - наведено је у саопштењу породице.

Хасел је рођен у Мемфису 1937. године, дипломирао је на универзитету у Рочестеру, настављајући потом у Европи студије композиције код чувеног Карлхајнца Штокхаузена. По повратку у Америку сусрео се са дјелима минималистичких композитора, посебно са радовима Терија Рајлија. Прикључио се потом и Театру вјечне музике, сарађивао је са композитором Ла Монтом Јангом, а потом се усавршавао у Индији под менторством пјевача индијске традиционалне музике Пандита Пран Ната, преносећи његова рјешења за вокал на трубу. У једном периоду сарађивао је и са Робертом Мугом, пиониром синт-попа.

-  Ја нисам џез музичар у правом смислу те ријечи. Најприје сам се бавио класичном авангардом, а онда ме занимало да откријем шта је то заједничко свима нама када је музика у питању. Не желим да досађујем публици, већ желим да ме узбуђује оно што радим. Зато сам смислио својеврстан музички микс, познат под именом “четврти свијет”, који је постао утицајан. То је оно што ме одваја од, примјера ради, Филипа Гласа или Стива Рајха - испричао је Хасел прије неколико година за “Политику”.

Његов први албум “Bernal Equionox” (1978) узима се и као његово прво дјело у стилу који ће касније назвати естетиком “четвртог свијета”. Хасел је “четврти свијет” објашњавао као “сједињени примитивно-футуристички звук који комбинује стилове различитих свјетских етничких заједница са напредним техникама електронске музике. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана