Преминула Љиљана Петровић, прва представница Југославије на Евровизији VIDEO

Агенције
Преминула Љиљана Петровић, прва представница Југославије на Евровизији VIDEO

Љиљана Петровић бивша је југословенска и садашња српска пјевачица из Новог Сада, прва представница Југославије на пјесми Евровизије 1961. године у Кану са пјесмом Јоже Прившека и Мирослава Антића са којом је са девет поена освојила осмо мјесто.

Љиљана је у љето 1960. пјевала на Малом Лошињу, гдје ју је запазио директор Југотона. Понудио јој је снимање плоче у Љубљани, гдје је чуо Јоже Прившек и понудио јој своју пјесму, са којом је наступила на Евровизији. До тада анонимна пјевачица из Новог Сада, избија у врх домаће забавне музике, наступала је на бројним домаћим фестивалима, али никада није била побједник, мада увијек међу првима.

Крајем седамдесетих година, лагано се повукла са естраде. Њена "лична карта" остала је пјесма Јована Адамова са којом је учествовала на Опатији 1966. године "Нека то не буде у пролеће".

Од 1989. године Љиљана пише хаику поезију, 1991. објавила је књигу, а касније је почела да компонује музику на хаику стихове, по чему је јединствена. Рођена је 1939. године у Броду, и до данас живјела у Новом Саду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана