Преминио Крис Бејли: Одлазак хероја панк рока

Б.П.
Преминио Крис Бејли: Одлазак хероја панк рока

БРИЗБЕЈН - Крис Бејли, пјевач и лидер легендарне аустралијске групе The Saints, преминуо је у у 65. години живота.

Бенд је на званичној фејсбук страници јуче објавио његову смрт саопштењен у којем је потврђена тужна вијест. Бејли рођен 1957. године, живио је првих седам година свог живота у Белфасту прије него што је његова породица емигрирала у Аустралију. Живјели су у Инали у Бризбејну, а он је упознао колеге из бенда Еда Купера и Ајвора Хаја у средњој школи.

Првобитно су свој бенд назвали Kid Galahad and teh Eternals, мијењајући име у The Saints 1974. године.

 Купер, који је напустио бенд 1978. након музичких несугласица са Бејлијем, изразио је тугу због Бејлијеве смрти, рекавши да је пар имао изузетно снажно умјетничко партнерство и да се није могао надати бољем пјевачу, без обзира на креативне разлике у погледу музике. Група је имала свој први хит са "(I'm) Starnded". 1976. године и објавила свој први LP са истим именом 1977. године. Након што су 1976. основали сопствену издавачку кућу "Fatal", потписали су уговор са издавачком кућом "ЕМИ" за три албума. Бајли је био једини члан који је био с бендом цијело вријеме трајања.

The Saints су били срж аустралијске панк сцене 1970-их, док се нумера "(I'm) Starnded" сматра једном од најутицајнијих панк пјесама свих времена. Издата у септембру 1976. године, мјесецима прије дебија Sex Pistols и The Clash, довела је непознати бенд из Бризбејна на чело новог ундергроунд покрета панк музике. Током каријере бенд је издао укупно 14 студијских албума, те бројне комилације и жива издања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана