Познати домаћи аутори траже и до 50.000 € за уступање своје музике, а он то ради потпуно бесплатно

ГС
Foto: Агенције

Аутори песама не зарађују само од хонорара које им исплаћује "Организација музичких аутора Србије - Сокој", већ и продајом њихове музике за рекламе, серије, филмове.

За ове намјене поједини извођачи траже и до 50.000 евра, док неки то раде потпуно бесплатно.

Не постоји законом прецизирана тачна надокнада већ је аутор слободан да сам одреди цијену. Из тог разлога у тим форматима не чујемо пјесме Оливера Мандића за ког се спекулише да држи високу цијену, наводно и до 50.000 евра, док има и оних који бесплатно уступају свој рад, пише Курир.

Прави примјер да ауторска прва добро функционишу јесте случај покојног Зорана Симјановића, који је био један од најплодоноснијих композитора на овом простору. Он је креирао музику за више од 60 филмова, за 50 серија, 600 спотова, 300 сати телевизијске музике. Његова породица од тога добија сасвим солидну надоканду. Како се спекулише у питању је цифра до 40.000 ева на годишњем нивоу.

"Да се ја не бих бавио тиме јер је тема широка имам екипу која то ради у моје име. Искрен да будем, не знам које су тарифе. Мени се обично мејлом обрате и ја проследим сарадницима. Постоји ценовник и увек је важно да нас питају да ли може. Закон је такав да кад нешто хоћеш да узмеш од аутора мораш да питаш за дозволу. Треба имати меру у свему", сматра Александар Радуловић Фута.

"Не разумем се око тога", изјавио је Момчило Бајагић Бајага, те како не зна колико се наплаћује коришћење музике за потребе серија, филмова или реклама, иако су се његова ауторска дјела могла чути у разним пројектима.

"Код нас слабо функционшу ауторска права јер се закон о њима не поштује. Објављују се песме без дозволе и аутора и издавача. То је изазвало много судских процеса којима су судови затрпани. Судови су спори и потребне су године и године да би се дошло до правде. То изазива укидање многих јутјуб канала дигиталне дистрибуције што се тренутно и дешава. Сматрам да би било лакше да се сви учесници у стварању музичког дела понашају у складу са законом и тада не би било никаквих проблема. Моја дела откупљују у иностранству са комплетном папирологијоим и плаћењем и тада немам никакав проблем ни са ким", поручује Александар Милић Мили.

"Ауторска права су неприкосновена. Код наших концерата, како у земљи и целом свету, постоје ауторска права за која се уредно плаћају надокнаде и ми никада нисмо имали проблема", каже Адис Гојак, менаџер Горана Бреговића.

"То су ствари које су приватне. Ако одређени певач толико тражи велику цифру значи да толико вреднује свој рад и песму. То су пословне тајне и о томе се не распреда. Неко ће наплатити мање, неко више. У читавом свету у музичкој индустрији се то наплаћује. Ако је аутор успешан и плодан, он ће тражити већу надокнаду", оцијењује Зоран Живановић Жика, фронтмен групе Зана.

"Ја никако не послујем јер дајем за џабе. Ја сам уступљивао музику без надокнаде серијама и филмовима. Нисам превише упућен, јер се тиме нисам бавио. Сада када се закон пооштрио улазимо у светски тренд. Мени је драго када неко узме за неки пројекат. Ја рачунам, постоји Сокој и треба да иде по аутоматизму. Ја дам песму у замену да нас потпишу", поручује Даша, оснивач Легенди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана