Поставка “Нови талас у Београду: Пакет аранжман (1981-2021)” представљена на Калемегдану: Енергија која је прескочила вријеме

Г.С.
Поставка “Нови талас у Београду: Пакет аранжман (1981-2021)” представљена на Калемегдану: Енергија која је прескочила вријеме

Изложба музичких фотографија “Нови талас у Београду: Пакет аранжман (1981-2021)” Зорице Којић и Драгана Амброзића од четвртка је доступна на платоу испред Уметничког павиљона “Цвијета Зузорић” на Калемегдан.

Изложба је отворена, уз присуство двоје аутора, музичара Срђана Гојковића Гилета, рок фотографа Брајана Бранислава Рашића.

Овај значајан пројекат који слави јубилеј од четири деценије Новог таласа, први пут на једном мјесту представља антологијске снимке четири домаћа угледна фотографа који су током 1980. и 1981. године пратили развој те изванредне рокенрол сцене: Горанка Матић, Горан Вејвода, Бајан Бранислав Рашић и Бранко Гаврић, аутор омота за ту чувену компилацију “Пакет аранжман”. Музички дио програма био је резервисан за краћу у свирку алтернативног београдског бенда “Шајзебитерлемон”.

На албуму “Пакет аранжман” у фебруару 1981. године први пут заједно су се представиле у том периоду најбоље нове београдске групе: “Шарло акробата”, “Идоли” и “Електрични оргазам”.

Зорица Којић, једна од аутора изложбе, изјавила је да се на овај начин слави једна изузетна генерација која је тако велика, да и послије 40 година окупља и даље људе различитих годишта и инспирише их овим сјајним сликама,

- Захвална сам свим музичарима који су донели Нови талас код нас, као и публици која га је испратила, и то не само у Београду већ и читавој бившој Југославији. То никада није је био догађај локалног, већ регионалног карактера. Знамо сви како је данас тешко створити нешто што има такав домет да одјекује и после четири деценије - казала је Којићева.

Други аутор поставке, Драган Амброзић открио је да се сада први пут на једном мјесту налазе окупљени чувени аутори тих слика.

- Сакупили смо колекцију ових рок фотографија, има их стотинак, а идеју, иницијативу за цео пројекат, изнела је управо моја супруга. Сјајно је што се ова изложба десила управо на велику годишњицу “Пакет аранжмана”, а овај јубилеј је заиста велика ствар - наводи он.

Према његовим ријечима, “Пакет аранжман” је дио  музичке заоставштине, али и културне баштине цијеле ове ове средине, и важна тачка која је музички и морални ослонац.

- Надам се да ће млади препознати ту енергију која је прескочила време и дошла до нас сада и поново покреће и узбуђује људе. Жеља ми је је да је што више људи посети ову изложбу и посведочи да Београд има једну унутрашњу енергију која и данас осветљава пут - наводи он.

Фронтмен групе “Електрични оргазам” Срђан Гојковић Гиле био је једини присутни актер, музичар “Пакет аранжмана”, а у свом  обраћању упутио је поздрав свима којих више нема - Влади Дивљану, Милану Младеновићу, Ивану Вдовићу Вду, док је Душану Којићу Који, који се лијечи у Лондону, пожелио што бржи опоравак од можданог удара.

- Ово је био један скуп три бенда који се игром случаја још једном поновио када су се друга три састава скупили у пројекат “Римтукитуки” који је баш 22. априла, свирао легендарни концерт “Рачунајте на нас” и веома ми је драго да се и то потрефило и сада - казао је он.

Поставку “Нови талас у Београду: Пакет аранжман (1981-2021)” посјетиоци ће моћи да погледају у наредна два и по мјесеца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана