Посљедњи албум Чака Берија излази у петак VIDEO

Агенције
Посљедњи албум Чака Берија излази у петак VIDEO

Последњи албум Чака Берија "CHUCK" биће објављен у петак, послије скоро четири деценије стварања.

Тако ће бити стављена достојна тачка на каријеру човека који је спојио блуз, ритам и блуз и кантри у звук који је од педесетих година промјенио културну сцену - рокенрол.

На албуму "CHUCK" Беријев син Чарлс Бери Јуниор и његов син Чарлс Бери Трећи свирају гитаре док Ингрид Бери-Клеј, једна од три ћерке Чака Берија, пјева и свира хармонику.

Неке од нових пјесама имају ритам који повлачи попут хитова "Maybellene" и "Roll Over Beethoven", а "Lady B. Goode" враћа у дане када је чувени Џони Б. Гуд (из пjесме 'Johny B. Good') постао музичка звијезда и издао девојку која га је вољела и помогла му у каријери.

Бери Јуниор је за Асошиејтед прес рекао да његов отац нови албум није правио као своје наслијеђе него као сваки други албум, само је овоме "требало дуже да се заврши".

Према ријечима Џима Марсале, човјека који је 41 годину био басиста у Беријевом бенду, рад на албуму је почео 1979, убрзо послије изласка издања "Rock It". Бери је 10 година радио на новим пjесмама, али су сви снимци уништени у пожару који је 1989. захватио Беријев студио у Сент Луису, у држави Мисури.

Послије пожара је Бери, по рјечима сина, само направио нови студио и наставио да ради. Концерте је држао редовно до своје 88. године.

"Чињеница да је променио свјетску културу спајајући музиком црну дјецу и бијелу дјецу је вероватно највеће достигнуће. Имао је невјероватан утицај", рекао је Џо Едвардс, власник култног ресторана "Блубери хил" у Сент Луису у коме је Бери имао наступе једном мјесечно.

Пионир рокенрола је албум најавио у октобру, на свој 90. рођендан, а његова смрт у марту је само појачала дирљивост албума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана