Посљедња плоча “The Doors” у рођенданском паковању

Бранислав Предојевић
Посљедња плоча “The Doors” у рођенданском паковању

ЛОС АНЂЕЛЕС - Легендарни амерички састав “The Doors” најавио је поводом 50. годишњице изласка оригиналне плоче специјално реиздање свог шестог и посљедњег албума “L.A.Woman”.

Луксузни бокс-сет чине три ЦД-а и једна плоча, а укључује оригинални албум који је ремастеризовао дугогодишњи инжењер групе Брус Ботник, два бонус диска који садрже више од два сата необјављених пјесама и стерео микс албума на винилу. Ово рођенданско издање “L.A.Woman” најављено је демо верзијом “ The Riders on The Storm”, која је недавно откривена на неозначеној траци у архиви бенда након што се деценијама претпостављало да је изгубљена. Група је прекинула снимање нумере “The Riders on The Storm”, са познатим продуцентом Полом Ротчилдом у  студијима “Сансет саунд”, јер овај није желио да ради на пјесми, назвавши је “коктел музиком” и на крају је, након сукоба са члановима групе, одустао од продукције, остављајући састав да копродуцира плочу са Ботником.

- Давали смо Полу увид у нумере и било му је досадно. Свирали смо добро пјесме са Џимом, али није било повезаности, нити енергије на релацији студио - контролна соба. Нисмо хтјели да се вратимо у студио, а Пол нас није могао оживјети. У том тренутку био је на неки начин у праву. Чим је изашао из собе, почело је снимање правог албума “L.A.Woman” - рекао је клавијатуриста Реј Манзарек.

Објављена 1971. године, плоча “L.A.Woman” достигла је девето мјесто топ-листе у САД, продата је у више од два милиона примјерака и изњедрила хитове “Love Her Madly”, “L.A.Woman” и “The Riders on The Storm”. Плоча је наставила повратак групе својим блуз-рок коријенима и сировијем звуку започетом на претходном албуму “Morrison Hotel”, те представила Џима Морисона на врхунцу као пјевача и текстописца.

- Ишли смо на много сировији звук и спонтани зен тренутак. Пјесме су биле све заједно. Насловна нумера албума дословно је експлодирала у студију за снимање, са басистом Џеријем Шефом и гитаристом Марком Беном. Боже, како смо ухватили пјесму у правом моменту. Попушили смо џоинт, закључали се и почели свирати и ствар је била готова неколико минута касније - казао је Манзарек.

Чланови групе, улазећи у студио у Лос Анђелесу, знали су да ће њихов шести албум бити другачији од свега што су до тада урадили. Морисон је двије године раније најавио одлазак из бенда, ријешен да се посвети писању поезије, али га је Манзарек убиједио да остане. Односи међу члановима бенда нису били баш најбољи, посљедњи концерт одсвирали су крајем претходне године, а Морисон, осим проблема са алкохолом и дрогама, био је оптерећен и пресудом од шест мјесеци затвора због опсценог понашања на концерту у Мајамију. Упркос свим сумњама, “The Doors” су овим албумом постигли оно што су жељели.

- Наш посљедњи албум испао је као да нам је први. Сиров и једноставан. Било је то као да смо направили пун круг. Поново смо били гаражни бенд, а то је мјесто гдје је рокенрол и почео - написао је бубњар Џон Дензмор у аутобиографији.

Док су пјесме миксоване, Морисон је одлетио за Париз, гдје је умро 3. јула 1971, што је означило и крај оригиналне поставе. Овај луксузни поклон-пакет са укупно 29 нумера званично излази 3. децембра.

Омот

Омот плоче свједочи и о Морисоновом противљењу ономе у шта се претварао рокенрол. На почетку каријере је изгледа као Микеланђелов Давид, али је на фотографисање за албум дошао угојен, са брадом, јер је дефинитивно одлучио да се повуче из музике и да пише поезију.

- Била је то његова свјесна реакција против имиџа секс симбола какав је гајио Мик Џегер и који се очекивао од Џима на бини, што је он сматрао обичном глупошћу - казао је Дензмор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана