Почетна цијена исјечка из „Обдукције ванземаљца“ - милион долара

Срна
Почетна цијена исјечка из „Обдукције ванземаљца“ - милион долара

ЊУЈОРК- Један једини кадар из контроверзног филма „Обдукција ванземаљца“, снимљеног 1947. године, продаје се на аукцији по цијени од милион долара или 450 етереум токена (криптовалута).

Овај контроверзни филм приказује посљедице наводног пада неидентификованог летећег објекта у Розвелу, у САД, те обдукцију над човјеколиком фигуром, преноси лист „Дејли мејл“.

Филм је дуг 17 минута, те приказује хуманоидну фигуру са огромном раном на десној нози, великим очима и главом на операционом столу, док истовремено око ње хода више људи у бијелим униформама.

Побједник аукције добиће овај кадар, који је исјечен из оригиналног 16-милиметарског филма, те незамјењиви „токен“, што значи да ће његова аутентичност бити приказана кодом.

Аукцију организује „Рарибл“, који себе сматра највећим децентрализованим тржиштем незамјењивих токена (НФТ).

НФТ служи као дигитални уникат који може, а и не мора, имати друга својства, а неријетко представља и неку ствар из реалног свијета попут слике, улазнице и сертификата.

Сам контроверзни снимак наводно је потврдила ЦИА, тврди његов власник, британски предузетник Реј Сантили. Он је филм купио 1992. године од пензионисаног америчког војног камермана, пише у саопштењу пред аукцију.

„Вјерујем да технологија коју данас имамо свој почетак дугује догађајима у Розвелу 1947. године. Вјерујем и да је кадар из те филмске траке највреднија ствар на аукцији“, сматра Сантили.

Године 1995. снимак из филма пуштен је у склопу једночасовног документарца на телевизији „Фокс“ у којем је улогу водитеља и приповједача имао Џонатан Фрејкс познат по улози првог команданта Вила Рикера у научнофантастичној серији „Звјездане стазе: нова генерација“.

Исте године, међутим, дизајнер специјалних ефеката Џон Хемфриз рекао је да је управо он направио „ванземаљца“ који се појављује у филму, те да се и сам налази на снимку у бијелој одјећи као један од патолога, преноси „Лајв сајенс“.

Ипак, милијардер Роберт Бигелоу, прекао архива бившег Насиног астронаута Едгара Мичела, дошао је у посјед меморандума из 2001. године, у којем се расправља о томе како научник Кит Грин и ЦИА тврде да су филм и тијело ванземаљца стварни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана