Почео јубиларни Драгачевски сабор: Поново се чује труба у Гучи

Агенције
Почео јубиларни Драгачевски сабор: Поново се чује труба у Гучи

БЕОГРАД - Драгачевски сабор трубача у Гучи почео је данас и трајаће до недјеље, 15. августа, када ће бити одржано финално такмичење и концерт Горана Бреговића и његовог Оркестра за свадбе и сахране.

Јубиларна 60. по реду смотра лимених инструмената окупила је најбоље оркестре из читаве Србије, који ће се борити за престижну Златну трубу.

Сабор је традиционало почео церемонијом отварања у центру Гуче, подизањем саборске заставе у друштву трубача, медија и домаћина и интонирањем саборске химне „Са Овчара и Каблара“ коју су извели бројни трубачи.

Саборску заставу подигао је овогодишњи домаћин Сабора предсједник „Матице српске“ у Новом Саду и књижевник Драган Станић, чије је умјетничко име Иван Негришорац, уз присуство организатора, руководства општине Лучани и бројних посјетилаца.

- Кад слушате наше виртуозе, дешава се нешто несвакидашње и празнично. Музика престаје да буде само то, него се издиже до чудесних висина. Оно што је аутентично јесте да може да се појави само на овом месту. Баш због тога труба треба да буде као културно нематеријално добро читавог света. Гуча је не само национални, већ и светски феномен. Сабор трубача је одавно престао да буде само локална светковина, за ових шест деценија постала је истински и суштински важна за наш народ - изјавио је Драган Станић.

Музички уредник 60. Сабора трубача ове године је истакнути трубач Дејан Петровић.

- Велика ми је част, али и обавеза према оцу и деди од којих сам све научио. Ушао сам у ово причу чистог срца како га вратили на оне старе стазе. Ово је Гуча, ово је Србија - изјавио је Петровић.

Сабор трубача у Гучи ове године неће бити исти као раније, па ће због епидемије вируса корона приступ бити рестриктиван, тако да ће у зону од седам километара моћи да уђу вакцинисани и грађани са негативним PCR тестом и они са потврдама да су прележали ковид 19.

У широј зони предвиђено је постављање бројних пунктова за тестирање невакцинисаних брзим антигенским тестовима.

Први контролни пунктови су постављени у Чачку и Лучанима на којима се врши брзо антигенско тестирање сабораша који немају потребне потврде, а они који на тим тестовима буду били негативни добијају наруквицу коју показују редарима у Гучи.

На самом улазу у Гучу је седам пунктова на којима се контролишу сви посјетиоци, док је у центру Гуче постављена „брањена зона“ где ће сабораши такође бити контролисани.

Колико је труба недостајала Србима показује и пуна Гуча, без обзира на све строге епидемијске мере које су прописане. Пуно срце је и трубачима који увијек наглашавају да је ова драгачевска варошица њихова друга кућа.

-Само овде свирамо пуним срцем и читавом душом. Година без Сабора била је празна и болна. Жељно смо ишчекивали овај август, припремали смо се месецима за такмичење јер појавити се на великој позорници је велика част за све нас, али и одговорност -, рекао је трубач Бојан Ристић.

Предсједник Саборског одбора, Миливоје Доловић, пожелио је добродошлицу свим саборашима.

-Дуга традиција је иза нас. Сабор је дио свих нас и у нашим срцима. Могу да кажем само - добро дошли, добрима дошли - рекао је Доловић.

Први дан су предвиђене изложбе самоуких ликовних умјетника, као и изложба „Ћилим - пут нити“, те отварање сајма књига и сајма туризма, а у поподневним часовима такмичење омладинских трубачких оркестара, концерт ансамбла народних игара и пјесама Косова и Метохије „Венац“, те увече концерт трубачког оркестра Данијеле Веселиновић, Јелене Урошевић (виолина) и Неде Николић (фрулa).

Увече ће услиједити концерт побједника претходног Сабора „Тимочки весељаци“, Елвис Бајрамовић и Синиша Станковић, а након тога од 22 часа концерт „Биг бенда“ Дејана Петровића.

За сутра прије подне предвиђен је свечани саборски дефиле, поподне такмичење здравичара, избор најљепше народне ношње, као и концерт чешког оркестра „Хар Малек“.

Од 21 биће одржан концерт хора и симфонијског оркестра РТС-а под управом Бојана Суђића, као и концерти трубачких оркестара Бобана и Марка Марковића и Дејана Лазаревића.

Посљедњег дана Сабора у недјељу, 15. августа, у пријеподевним часовима предвиђен је свечани саборски дефиле са приказом драгачевске свадбе из 19. вијека, а потом у 15 часова финално такмичење трубачких оркестара.

Од 19 часова биће одржани концерти оркестара Елвиса Ајдиновића, Дејана Јевђевића, и на крају од 21 час концерт Горана Бреговића и његовог Оркестра за свадбе и сахране.

Драгачевски сабор трубача, познат и као Гуча фестивал, је традиционална фестивалска манифестација и јединствена смотра трубаштва која се сваке године одржава у градићу Гуча, у Драгачеву, у региону западне Србије.

Први Драгачевски сабор у Гучи почео је сасвим скромно, средином октобра 1961. године, када су учествовала четири оркестра. Замислио га је дугогодишњи новинар „Дуге“ Благоје Блажа Радивојевић.

Велики допринос у осмишљавању ове приредбе дао је писац Бранко В. Радичевић, који је фестивалу дао име Велики (народни) сабор „Са Овчара и Каблара“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана