Почело је велико финале Евровизије: Наступа 25 земаља, линије за гласање отворене

Танјуг
Почело је велико финале Евровизије: Наступа 25 земаља, линије за гласање отворене

МАЛМЕ - Финале музичког такмичења "Евровизија 2024" почело је вечерас у Малмеу наступом представника земље домаћина Шведске "Marcus & Martinus".

У вечерашњем финалу Евровизије ће се такмичити 25 извођача. 

Представница Србије, Теја Дора са нумером "Рамонда" наступа у другој половини финала под редним бројем 16. 

Са простора некадашње Југославије у финале су се такође пласирали и представници Словеније и Хрватске.

Према пропозицијама такмичења, у финале су се аутоматски пласирали чланови такозване "Велике петорке" - Њемачка, Шпанија, Италија, Велика Британија и Француска, а са њима и прошлогодишњи победник Шведска. 

Осим њих, у финалу ће наступити и представници Украјине, Луксембурга, Израела, Литваније, Естоније, Ирске, Летоније, Грчке, Норвешке, Србије, Финске, Португала, Јерменије, Кипра, Швајцарске, Словеније, Хрватске, Грузије и Аустрије.

Овогодишњу Евровизију прате бројни инциденти, од протеста због наступа Израела, до дисквалификације Холандије.

Представник Холандије Јост Клајн је дисквалификован и неће учествовати у вечерашњем финалу овогодишњег такмичења за Пјесму Евровизије након што је, наводно током полуфиналне вечери запријетио запосленој на том музичком фестивалу. 

Холандски јавни сервис АВРОТРОС саопштио је данас да је Клајн био испровоциран, јер је, како наводи АВРОТРОС, сниматељка Евровизије наставила да снима Клајна иако је претходно постигнут договор да она то не чини.

На генералној проби пред вечерашње финално вече Пјесме Евровизије током наступа Еден Голан, представнице Израела, поново су се чули гласни звиждуци из публике у Малмеу.

Голанова (20) је и синоћ била испраћена звиждуцима са пробе, али упркос томе она се сматра једним од фаворита са својом пјесмом "Hurricane", преноси Тајмс оф Израел.

Ирска представница на Пјесми Евровизије Бамби Таг рекла је раније данас у интервјуу за ирску радиодифузну компанију РТЕ да мисли да Израелу више не би требало дозволити да учествује на том такмичењу.

Како преноси РТЕ, иза овога стоје коментари на израелској телевизији током полуфиналног преноса у уторак, прије него што је дошао ред да наступи Бамби Таг. 

Израелски коментатор је упозорио дјецу да слиједи најстрашније извођене вечери, са сатанистичким елементима, пренио је фински јавни сервис Yle.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана