Петар Топаловић, фронтмен групе “Сопот”, за “Глас Српске”: Бољег сутра нема без борбе

Бранислав Предојевић
Петар Топаловић, фронтмен групе “Сопот”, за “Глас Српске”: Бољег сутра нема без борбе

Инспирацију за пјесму “Једног дана” добио сам гледајући редове људи који чекају пред конзулатима страних држава. То је на мене оставило снажан утисак и једно вријеме ме бацало у депресију. Морао сам да избацим ту негативну енергију из себе, а као резултат имамо пјесму “Једног дана”.

Рекао је то у разговору за “Глас Српске” Петар Топаловић, фронтмен, текстописац, клавијатуриста и гитариста бенда “Сопот”, објашњавајући гдје је пронашао инспирацију за нови сингл групе, одличну и врло енергичну пјесму која плијени пажњу, како звуком, тако и фантастичним спотом, који савршено истиче текст и снагу стихова “Једног дана свануће, сваког блага доћи ће”.

- Неко мора остати, не можемо сви отићи, не можемо сви тражити испуњења снова у неком далеком свијету. Нема друге него се и даље борити за боље сутра, стварати боље услове за нашу дјецу - каже Петар о кључној емоцији својих стихова.

ГЛАС: Да ли “спас” морамо сами себи створити, а не чекати чудо и колико смо уопште као појединци и народ спремни да признамо да нас гордост као вјечни савезник таме полако, али сигурно изједа?

ТОПАЛОВИЋ: Изјело нас је много тога, али је потребно ићи даље. Сами треба да нађемо излаз из ове ситуације јер никоме није стало до ових простора као нама. Стално чекамо да странци нешто ураде за наше боље сутра. Шта их брига! Они гледају свој интерес и то је тако једноставно.

ГЛАС: Настављена је и линија повратака органском, живом звуку инструмената са мање електронике и ефеката, што је на неки начин обиљежило добар дио домаће и свјетске музике у протеклих годину дана, иако претпостављам да то није код вас дио неког промишљеног плана?

ТОПАЛОВИЋ: Није било промишљено, већ је резултат нашег вишегодишњег експериментисања са електроником и засићењем истим. Требало нам је да имамо нови приступ који би нас инспирисао на нов начин. Одлучили смо да се вратимо гитарама и чини ми се да смо добру одлуку донијели.

ГЛАС: Колико је сарадња са новим продуцентом Војом Аралицом утицала на саму пјесму, а колико и на вас као музичаре?

ТОПАЛОВИЋ: Било нам је велико искуство радити са Војом на овој пјесми. Много тога смо научили. Много тога смо почели посматрати другим очима. Војо је много утицао на аранжман пјесме својим знањем и музичко-свирачким искуством и талентом.

ГЛАС: Овогодишњи акустични наступи групе на неки начин открили су нову мелодијску перспективу групе, често сакривену испод звучног удара класичних “Сопот” концерата и било је евидентно свирачко уживање групе у овим огољенијим лајв верзијама. Да ли ћете овај приступ примијенити и у студијским радовима?

ТОПАЛОВИЋ: Стварно смо уживали свирајући електроакустичне концерте. Након дуго времена узео сам гитару у руке и морам признати да се поново родила љубав. Толика се љубав родила да сам након 20 година и купио себи електричну гитару. Дефинитивно ће четврти албум бити гитаристички јер нас то тренутно инспирише.

ГЛАС: Генерално, како настају пјесме “Сопота”? Да ли ти доносиш текст и музику па око њега група ствара аранжмане или прво настаје музика па текст? Крајњи резултат дјелује као прилично спонтана импровизација више људи, а не реализација идеја једног човјека.

ТОПАЛОВИЋ: Направим музику преко које испјевам немушти вокал, потом пишем текст и онда са “сопоћанима” радимо на аранжманима. То је неки процес који је уобичајен. Драго ми је чути да резултат звучи спонтано.

ГЛАС: Четврти албум “Сопота” чека се од 2013. године, али колико у ово вријеме сингл тактике избацивања нових нумера само издавање албума као цјелине уопште има смисла, или је, ипак, албум потврда јасне креативне визије бенда?

ТОПАЛОВИЋ: Имамо јасну визију новог албума, само што ћемо издавати пјесму по пјесму и на крају скупити пјесме у један албум. У овом времену публика воли да прати бенд и није препоручљиво да те дуго нема у јавном простору, тако да ћемо публици омогућити да прати развој албума кроз синглове.

Наше лавице

ГЛАС: Пјесму прати једнако занимљив видео-спот рађен са Тајаном Дедић-Старовић Остић и глумицом Николином Фригановић, које су на прилично импресиван начин визуелно оживјеле атмосферу пјесме?

ТОПАЛОВИЋ: Да, веома смо задовољни како је на крају испао видео-спот. Имали смо неколико покушаја снимања спота у Београду, а сваки пут би нам корона прекидала активности, тако да смо се одлучили да спот урадимо у Бањалуци и да му приступимо минималистички. Тајана и Николина су заиста урадиле сјајан посао и хвала им на томе. То су наше лавице!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана