Отворен музеј посвећен легендарном музичару и умјетнику FOTO/VIDEO

Г.С.
Foto: nbclosangeles

Тупак Aмару Шакур 21. јануара добио је властити музеј у Лос Анђелесу. Најављена изложба “Tupac Shakur: Wake Me When I’m Free ” описана је као импресивно музејско искуство које истражује живот и наслијеђе покојног репера, удубљујући се у шире значење његовог активизма, музике и револуционарне умјетности.

Очекује се да ће изложба трајати шест мјесеци у Лос Анђелесу, уз могућност да се прошири и на друге градове.

Тупак Шакур, једна од најцјењенијих личности у хип-хопу, преминуо је 13. септембра 1996. од простријелних рана, у доби од 25 година. Раскрсница у Лас Вегасу на којој се догодила ова трагедија и данас је предмет анализа, теорија завјера, али и мјесто на којем му његови бројни обожаваоци одају почаст.

“Постоји на хиљаде и хиљаде комада папира, руком писаних папирића — има заиста свега, почевши од његових текстова до свих пјесама и поезије које знате, све до листе намирница за рођенданску забаву“, изјавио је Арон Сахс, предсједник Кинфолк менаџмента који ради са Шакуровим имањем.

Изложба је посвећена и Тупаковом утицају: људи се и данас поистовећују са њим. Бунтовништво, модни стил, тематика којом се бавио у пјесмама, универзална је. Од љубави према мајци (Dear Mama), до трудноће ( “Бренда’с Гот А Бејби”), до очинске љубави (“Летер 2 Мај Анборн”).

Љубав Тупака према његовој мајци је главна тема једног галеријског дијела. Афени Шакур, некадашњи члан Црних пантера (организације која се борила за права црнаца у САД-у) била је велика инспирација свом сину, што је највише видљиво у пјесми “Dear Mama” – због своје културне и историјске важности, та пјесма је уврштена у амерички национални архив – Конгресну књижницу.

Осим што је био један од најуспјешнијих музичара свих времена, Тупак Амару Шакур је био и умјетник, глумац, активиста и текстописац. Није био један од људи који се бојао изрећи своје мишљење, изразити свој став и критиковати друштво. Био је човјек који је испред свог живота ставио своје идеале и увјерења.

Његове ријечи се цитирају, изреке тетовирају, а модни стил још увијек носи. Тупаков лик провлачи се од мајица до графита, а пјесме инспиришу генерације широм свијета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана