Отворен четврти "Ша фест"

Срна
Отворен четврти "Ша фест"

ПРИЈЕДОР - Додјелом признања побједницима и похваљеним учесницима конкурса за најбољу кратку причу под називом "ША текст" вечерас је у Приједору званично отворен овогодишњи "ША фест".

Конкурс су заједнички организовала Народна библиотека "Ћирило и Методије" и Организациони тим овог фестивала.

Предсједник жирија конкурса "ША текст" књижевник Огњен Влачина рекао је да је ријеч о конкурсу за кратку причу који је први пут ове године објављен, а учествовало је 26 радова.

"Жири је имао тежак посао јер је било врло занимљивих дописа и прича у слободној форми са разноврсним темама од емиграције, заштите човјекове околине, људских судбина, љубави", рекао је Влачина новинарима у Галерији "Сретен Стојановић" гдје је званично отворен Фест.

Прву награду за причу "Помен" добио је Милан Вујић из Бањалуке који је рекао да му награда импонује поготово што припада генерацији која је прије 25 година слушала групу "Тату" и Далибора Поповића Микшу, у чији помен се већ четврту годину одржава "ША фест".

Другу награду је добио Миленко Малетић из Љубљане за причу "Перон", а трећу Сандра Босанчић из Новог Града за причу "Све зато што је рода била мало несмотрена".

Вршилац дужности начелника Одјељења за културу, међународну сарадњу, спорт и невладине организације Александар Миљешић рекао је отварајући фестивал да је Градска управа пропознала "ША фест" као бренд, манифестацију посвећену прерано преминулом суграђанину Микши.

У оквиру "ША феста" вечерас је представљена и Ликовна колонија у организацији приједорског Удружења ликовних умјетника, као и изложба приређена у сарадњи с Музејом Козаре под називом "Из Приједора", која је приказ најзначајнијих и савремених ликовних стваралаца града Приједора.

Предсједник Удружења ликовних умјетника града Приједора Милица Тошић изјавила је да су на овај начин жељели да повежу ликовну и музичку сцену будући да је Далибор Поповић Микша био и ликовни умјетник и музичар.

"У оквиру Фестивала радићемо од суботе, 29. јула. Ту ће бити 12 колега из Удружења којима су теме за рад слободне, а радићемо и два велика Микшина портрета, док ће двоје малих учесника цртати пролазнике и музичаре", рекла је Тошићева.

Портпарол "ША феста" Мартина Стакић за наредне дане је најавила низ културних садржаја, од сутрашње гостовања Југословенског драмског позоришта са преставом "Аудијенција" и кутком за дјецу "ША кидс" на малом градском тргу, до музички вечери у Љетној башти гдје у петак и суботу, 28. и 29. јула, у "ША лајв" програму наступају велике регионалне звијезде.

Рок и реге вече у петак резервисано је за "Ритам нереда", "Гоблине", "Зостер", "Дел Арно" бенд и "Свемирка".

У суботу на рап и трап вечери наступају Сенида, Ђорђе Чаркић Клинац, Бојана Вунтуришевић, Андра Кидо и Војко В.

Љубитеље електронске музике очекују наступи свјетски познатих ди-џејева у "Електро парк" зони у Старом граду, а наступиће Фернанда Мартинс, "Грамофонџије", Марта Габровшек, Дејан Милићевић, Младен Томић, Инис, Марко Милосављевић и Данијел Кевић.

"ША фест" је меморијални фестивал посвећен приједорском умјетнику и музичару Далибору Поповићу Микши. Одржава се у Приједору, а приход од фестивала усмјерава се у истоимену фондацију која подржава талентоване умјетнике и њихов ауторски рад.

Генерални покровитељ "ША феста" је Кабинет предсједника Републике Српске, а покровитељ град Приједор.

Далибор Поповић Микша, фронтмен приједорског бенда "Тату" преминуо је 2017. године у 37. години. Био је талентован музичар, мултиинструменталиста и текстописац. Свирао је гитару и саксофон, а бавио се и сликарством.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана