Отварање „Егзита“ на јединствен начин спојило музику и свемир

Танјуг
Отварање „Егзита“ на јединствен начин спојило музику и свемир

НОВИ САД - Слање поруке из свемира током отварања фестивала „Егзит“ је историјски моменат, а ми смо први у свету спојили музичку индустрију са свемирском, изјавио је директор Комитета за развој свемирског програма Душан Радосављевић.

Он је за Танјуг истакао је да је Србија овим пројектом стављена на мапу напреднијих и иновативнијих земаља.

-„Егзит“ менаџмент је дефинисао поруку коју смо ми непосредно пре фестивала добили као финалну верзију и послали са нашег простора, терасе Светог Леополда, где нам се налази антена и комплетна опрема, ка сателиту који је у том тренутку био изнад нас. Заокружили смо процес, порука је отишла ка сателиту и у његову меморију. Настављен је прелет, послато је другом сателиту, трећем сателиту и до најближе земаљске станице, који је вратио поруку баш у том моменту када је требало да се емитује оно што су сви видели на ЛЕД екрану - казао је Радосављевић.

Навео је да је коришћени систем комерцијалан, а однедавно и проширен, и као такав моћи ће да буде стављен у службу свих грађана.

-После непуне четири године тестирања, Комитет за развој свемирског програма је коначно спреман да објави да смо поред система за квалитет воде, завршили систем за мониторинг квалитета земљишта, ваздуха, пожаре и људска спашавања. Ујединили смо се са земљама у региону и ове системе делимо са њима, јер желимо да читав регион гурамо напред, да сви грађани региона осете бенефите свемирске технологије - истиче Радосављевић.

Додаје и да грађане, а прије свега дјецу, у будућности очекује озбиљнија примјена ове технологије.

У септембру ће на Петроварадинској тврђави бити организован догађај "Космодром", на којем ће бити лансирани мали сателити и ракете, упознавање са роботиком, трка дронова и остале активности везане за аеро простор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана