Оркестар Бојана Крстића побједник Гуче

Агенције
Оркестар Бојана Крстића побједник Гуче

Оркестар Бојана Крстића из Владичиног Хана проглашен је за побједника 57. драгачевског сабора трубача у Гучи.

За најбољег трубача, на једном од најпознатијих српских фестивала, у суботу увече изабран је Јанко Јовановић из Пожеге. "Златну трубу" освојио је Иван Јовановић из Узица, а награда за најизворније музицирање припала је оркестру Ивана Ђенарића из Акмачића.

Награда за најбоље одсвирано коло и одсвирану народну пјесму "Пшеничице ситно семе" припала је оркестру Јанка Јовановића и Љубивоја Диковића из Пожеге.

Најбољи басиста на 57. драгачевском сабору трубача је Илија Ђенадић из трубачког оркестра Ивана Ђенадића из Акмачића.

Титулу најбољег тенористе понио је Драган Јефтић из оркестра Јанка Јовановића и Љубивоја Диковића из Пожеге, док је за најбољег бубњара проглашен Славиша Стаменковић из оркестра Владимира Ивановића из Загужања.

Драгачевски сабор трубача, познатији као фестивал "Гуча", је традиционална манифестација и јединствена смотра трубача која се сваке године одржава у варошици Гучи у Драгачеву.

Гучу, гдје иначе живи око 2.000 становника, сваког августа посјети, према званичном сајту фестивала, скоро милион посјетилаца из Србије и иностранства.

Сабор је привукао пажњу британске агенције Ројтерс, која га описује као "најживописнији традиционални музички догађај у Србији" и наводи да је овогодишњи сабор привукао хиљаде људи који уживају у звуку трубе, и то не само Србе, већ и туристе из цијелог свијета.

- Гуча, иначе успавани градић у валовитим брдима југозападне Србије, домаћин је највеће журке у земљи, са 50 трубачких оркестара који се надмећу за прижељкивану "Златну трубу" - Ројтерс пише о Гучи.

Описујући атмосферу, Ројтерс наводи да "већина посјетилаца пије пиво и шљивовицу док је на менију, као и обично, месо са роштиља или локални деликатеси, али и зачињени кисели купус са три врсте меса који се сатима крчка у казанима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана