Одлазак Џинџера Бејкера растужио свијет музике

Agencije
Одлазак Џинџера Бејкера растужио свијет музике

Чланови бендова "Rush", "Queen", "The Beatles", "The Rolling Stones", "Red Hot Chili Peppers", "Whitesnake" и "The Kinks" су само неки од музичара који су изразили своју тугу након вијести да је преминуо легендарни бубњар Џинџер Бејкер, један од оснивача британске групе "Крим" (Cream).

Бејкер је познат као један од најиновативнијих и најутицајнијих бубњара на свијету. Његов стил одликовала је комбинација џеза и сирове снаге рока. Био је темпераментна и конфликтна личност, чије је понашање на бини често изазивало ексцесе.

Трочлани бенд "Крим" свирао је од 1966. до 1968. године. Заједно са осталим члановима бенда Џеком Брусом и Ериком Клептоном примљен је у Рокенрол кућу славних 1993. године.

- Џинџер Бејкер, диван и дивљи човјек. Радили смо заједно на албуму "Band on the Run". Тужан сам што је преминуо, али успомене на њега неће никада - навео је Пол Мекартни.

Фронтмен састава "The Rolling Stones" Мик Џегер је такође на друштвеним мрежама исказао своје жаљење због одласка колеге музичара.

- Тужна је вијест што је Џинџер Бејкер преминуо. Био је изузетно талентован и иновативан бубњар - назначио је Џегер.

Године 1969. с Клептоном, Риком Грепом и Стивом Виндвудом је основа групу "Blind Faith", а послије тога, 1970. године и "Ginger Baker's air force", који је експериментисао с џезом и роком.

- Џинџер Бејкер је био одличан и јединствен музичар, али и иноватор. Недостајаће ми. Упознао сам га прије много година, видио сам га неколико пута и увијек је звучао сјајно - нагласио је Дејв Дејвис из састава "The Kinks".

Бејкера су такође сматрали и једним од најбољих британских бубњара свих времена.

- Почивај у миру, ти човјече који си нас одушевљавао иновативним свирањем бубњева у "Криму" - написао је у својој објави гитариста бенда "The Queen" Брајан Меј.

Бејкер је прије шест година оболио од хроничне опструктивне болести плућа због вишегодишњег пушења (и до 50 цигарета дневно). Прије три године је имао операцију срца, а више од двадесет година се борио са хероинском зависношћу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана