Одјек Франкенштајна у Бели Бекстер

Г.С.
Одјек Франкенштајна у Бели Бекстер

Након успјешне сарадње на филму “Миљеница”, режисерско-глумачки тандем филма Јоргос Лантимос и глумица Ема Стоун поново се састају како би радили на новом пројекту.

У питању је филм “Poor Things” који се базира на радњи књиге Алаздејра Греја, објављеној 1992. године.

Роман се сматра ремек-дјелом викторијанске књижевности и бави се тематиком Франкенштајна, а у њему је чудовиште замијењено Белом Бекстер. Она је дивна млада жена која је оживјела захваљујући мозгу дјетета. Дјело је одјек Франкенштајна или модерног Прометеја, којег је створила Мери Шели 1818. године.

- Мемоари доктора из Глазгова са краја 19. вијека, Арчибалда Мекендлеса, обједињени под називом “Episodes from the Early Lofe of Scottish Public Health Officer” прате бизарни живот Беле Бекстер, еманциповане жене која подсјећа на раније приказе Франкенштајна. Како би побјегла од мужа насилника, она се утапа и умире, али хирург Мекендлес вади мозак из фетуса који је носила и реанимира је смјештајући га у њену лобању. Оживљена Бела има менталну доб дјетета и како њен мозак сазријева, она развија социјалну свијест - стоји у кратком опису радње филма који је пренио “Викли”.

Осим Лантимоса и Еме Стоун, на овом филму радиће и писац Тони Мекнамара, који је писао сценарио за “Миљеницу”.

Продукција би требало да започне на јесен ове године, а планирано је да филм буде емитован сљедеће године.

Јоргос Лантимос каријеру је започео филмом “Мој најбољи пријатељ”, којег је режирао са ментором Лакисом Лазопулосом, а потом и авангардни филм “Кинета” који је премијерно приказан на Филмском фестивалу у Торонту 2005. године. Након тога режирао је филмове “Очњак” и “Алпс”. Његов филм “Јастог” награђен је 2013. године на 42. Међународном филмском фестивалу у Ротердаму. Нешто касније, 2015. године, номинован је за “Златну палму” на Канском филмском фестивалу и освојио је награду жирија.

Греј

Алаздејр Греј био је шкотски писац који је у својим радовима спајао фантазију, реализам и научну фантастику. Добитник је бројних награда, а међу дјелима која се посебно издвајају су: “Ланарк” (1981), “1982, Џенин” (1984), “Пад Кевина Вокера” (1985) и “Заљубљени старци” (2007).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана