Одавно нису живи, а зарађују милионе

Г.С.
Foto: Илустрација

Бројне познате покојне звијезде пуно зарађују и након смрти захваљујући ауторским правима и осталим изворима зараде.

Према Форбсовој листи, међу осам најбоље плаћених познатих покојника у 2023. години били су Мајкл Џексон, Елвис Присли, Реј Манзарек, Доктор Сус, Чарлс М. Шулц, Принц, Витни Хјустон, Џон Ленон, Боб Марли и Бинг Крозби.

Амерички музичар, краљ попа Мајкл Џексон који је преминуо 2009. године у 2022. години остварио је највећи профит, 115 милиона долара. Ту зараду његовом имену донио је прије свега мјузикл „МЈ: Д Мјузикал“, који је сам зарадио 85 милиона. Форбс наводи да би зарада могла још да расте.

На другом мјесту је славни музичар Елвис Присли са зарадом од 100 милиона долара. Трећи је Реј Манзарек, бивши клавијатуриста групе „Doors“, који је преминуо 2013. године, а прошле године је његова заоставштина донијела 45 милиона долара.

Слиједи књижевник Др Сус чија су дјела зарадила 40 милиона долара. Сус је у Европи најпознатији по књизи „Како је Гринч украо Божић“. Био је амерички писац књига за дјецу и цртач стрипова. Преминуо је 1991. године.

На петом мјесту су три звијезде од којих је свака зарадила 30 милиона долара. Први је илустратор Чарлс М. Шулц, познат по стрипу „Кикирики“ у којем се појављују два његова најпознатија лика Чарли Браун и Снупи.

У овој групи је и Принц, славни музичар који је преминуо 2016. године, а иза себе је оставио ванвременске хитове попут „Пурпл рејн“, „Кол мај нејм“ и друге.

Трећа је у групи Витни Хјустон, велика пјевачица која је умрла 2012. године након предозирања дрогом. Свјетска Звијезда постала је позната већ послије првог албума „Витни“, а публика ће је памтити по невјероватном гласу и бројним хитовима.

На шестом мјесту је Џон Ленон, бивши члан „Битлса” који је зарадио 22 милиона долара. Џон је убијен 8. децембра 1980. године испред зграде Дакота у Њујорку недуго након што је завршио нови албум „Дабл Фантази“.

Слиједи Боб Марли зарадивши 16 милиона долара у претходној години, док се на осмом мјесту налази се музичар и глумац Бинг Крозби са зарадом од 14 милиона долара.

Ту је још и музичар Џорџ Харисон са зарадом од 14 милиона долара јер приходи стижу и од сарадње са Битлсима и због соло успјеха.

Познати голф играч Арнолд Палмер је оставио иза себе и бренд пића који и даље остварује велику зараду која је за годину била 10 милиона долара.

Исто толико стиже и од имена Мерилин Монро која и даље је поставља модне и дизајнерске трендове иако је преминула прије више од 60 године, наводи Форбс. Зарадила је милионе од лиценцирања и продаје.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана