Објављена интерактивна адаптација романа “Рат свјетова”: Сукоб с Марсовцима у модерном руху

Г.С.
Објављена интерактивна адаптација романа “Рат свјетова”: Сукоб с Марсовцима у модерном руху

Класични научнофантастични роман о инвазији ванземаљаца “Рат свјетова” Херберта Џорџа Велса из 1898. године до сада је доживио небројене адаптације, а најновија је добила облик видео-игре.

Једна од најпознатијих адаптације је свакако радио-драма у режији Орсона Велса, која је током извођења 31. октобра 1938. године, наводно, изазвала хистерију и панику широм Сједињеним Америчким Државама.

Радња романа описује катастрофални сукоб људи са Марсовцима, који на Земљу стижу вођени мистериозном и смртоносном агендом.

Још једна умјетничка обрада класичног дјела, која је објављена, прилагођена је модерном времену, и направљена је у облику видео-игре за андроид телефоне - “Рат свијетова - интерактивна адаптација”.

Ријеч је о текстуалној авантури у којој на мјестима гранања приповједног тока, корисник бира како ће се прича наставити.

- Генијални роман “Рат свјетова” испричан је из перспективе неименованог протагонисте, што нам је омогућило да у средиште радње ставимо било ког играча и предамо му контроле над игром - рекао је сценариста и један од коаутора пројекта Кристофер Вебстер.

Посебну чар овој адаптацији дају илустрације бразилског умјетника, Хенрика Алвима Корее, први пут објављене 1906. године у луксузном издању “Рата свјетова” на француском језику

- Будући да смо љубитељи Велсове књиге, одлучили смо да останемо вјерни духу оригиналног дјела колико год је то било могуће. Овом адаптацијом, испунили смо сан да постанемо дјелић дуге историје романа - додаје Вебстер.

Играчима се пружа могућност да контролишу ток радње, али и да дођу до додатних информација о Марсовцима, које није било могуће пронаћи у Велсовом оригиналном дјелу.

За ову интерактивну адаптацију посебно је рађена и музика, те су посебно објављене двије композиције “The Eve of War” и “March of the Tripods”.

“Рат свјетова” први пут је објављен 1897. године, као серијал прича у магазинима “Пирсонс” и “Космополитен”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана