Нови Сад: Техно-звијезде упозориле да глад пријети животима 270 милиона људи

Срна
Нови Сад: Техно-звијезде упозориле да глад пријети животима 270 милиона људи

НОВИ САД - У Новом Саду је завршен “Лајф стрим”, велика четвородневна техно-журка у којој су највеће звијезде те врсте музике наступима уживо или виртуелно дале допринос борби против екстремне глади изазване пандемијом вируса корона, која пријети животима 270 милиона људи у свијету.

Пројекат “Лајф стрим”, који је завршен ноћас, реализовали су Музички фестивал “Егзит” и Свјетски програм за храну УН, највећа хуманитарна организација у свијету када је ријеч о борби против глади.

Јединствени хуманитарни фестивал завршен је уз звуке пјесме “Алелуја” Леонарда Коена, непоновљивог кантаутора свјетског гласа.

Сви наступи на Петроварадинској тврђави снимљени су и биће емитовани за 10 дана.

У свјетској музичкој индустрији, премијерно емитовање наступа техно-диве Шарлот де Вит имало је изузетан одјек, и то због једне од најспектакуларнијих продукција ове године, као и чињенице да је “Егзит” један од ријетких музичких фестивала у свијету који је, умјесто виртуелног свијета, публици понудио изузетно живо искуство.

Пројекат “Лајф стрим” отворен је 3. септембра интернационалном панел-дискусијом под називом “Свјесна музика” на којој су говорили челни људи Свјетског програма за храну и “Егзита” Дејвид Бесли и Душан Ковачевић.

Бесли је на тој панел-дискусији истакао да је, због пандемије вируса корона, број људи изложених екстремној глади порастао на чак 270 милиона, што је, према његовим ријечима, 80 одсто у односу на прошлу годину.

Ковачевић је упозорио да, уколико човјечанство не промијени курс, за само неколико деценија планета Земља може постати ненастањива усљед погоршања климатских промјена.

“жЕгзитж жели жЛајф стримомж поставити добар пример и подстаћи друге фестивале да употребе свој медијски простор како би усмерили пажњу јавности на еколошку и кризу глади”, рекао је Ковачевић.

Послије панел-дискусије, уживо са јединствене бине смјештене у рову “Егзитове” “Денс арене” на Тврђави досад невиђене сетове испоручили су, поред Шарлот де Вит и Марсел Дитмен, Тијана Ти, уз једнако мотивисане Лага и Илију Ђоковића.

Посебно емотиван био је виртуелни сусрет публике са великаном Карлом Коксом.

Друго вече Фестивала атмосферу су до усијања довели својим виртуелним присутвом на Тврђави Бурак Јетер, Офенбах, Махмут Орхан, те Пол ван Дајк.

Треће вече обиљежили су наступи техно-великана, виртуелно Нине Кравиц, а уживо Адама Бејера и Бена Клока.

Наступили су и “Спејс моушн”, те Ејс Екрен, којој је као гошћа у једној пјесми наступила Милица Мајсторовић.

Врхунац посљедње, четврте вечери, био је маестралан сет “Хот синс 82”, којим су на најбољи начин заокружена четири дана “Лајф стрима” на Петроварадинској тврђави.

Због пандемије вируса корона, “Лајф стрим” је одржан уз изузетно строге превентивне мјере.

За публику је на располагању било само 250 улазница, и то за простор “Денс арене”, који у нормалним околностима прима 25.000 људи.

Публика је оградама била подијељена у зоне које су биле на безбједној удаљености једна од друге и у којима је у истом тренутку могло да буде максимално пет људи из исте групе пријатеља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана