Нови филмови српских редитеља добили подршку у Хрватској

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- На шестој сједници Хрватског аудиовизуалног вијећа (ХАВЦ) из Загреба, одржаној онлајн у трећем сазиву, донијета је одлука о додјели средстава за подршку српским филмовима у настајању - „Lost Country" Владимира Перишића и „Uploaded Memories" Игора М. Тохоља.

У питању су остварења са мањинским хрватским удjелом, а подршка ХАВЦ је донијета у сектору филмских копродукција.

Према ријечима редитеља Перишића, филм "Lost Country" истражује чулно, емоционално и политичко одрастање главног јунака Стефана који се налази у ситуацији да бира између вјерности породици и сопствених увјерења.

Кроз портрете три генерације једне породице, филм је уједно прича о историјској и политичкој трансформацији југословенског друштва.

Пројекат је раније подржан и на конкурсу Филмског центра Србије (ФЦС), а настаје у копродукцији кућа "Трилема" (Србија), "КиноЕлектрон" (Француска) и "Кинорама" (Хрватска).

Претходни ауторски филм редитеља "Ordinary People" био је награђиван на многим домаћим и иностраним фестивалима, а и овај пут Перишић сарађује са сценаристкињом Алис Винокур, која је писала и сценарио запаженог филма "Мустанг", и режирала наслове "Disorder" и "Proxima".

Како стоји у образложењу ХАВЦ-а, "Upload Memories" као кратак експериментални филм, састављен је од низа кадрова који су аутоматизовани компјутерски генерисаним алгоритмом који прави њихов поредак.

Ријеч је о дигитализованим кадровима "Супер 8" као лична архива аутора Тохоља, који кроз манипулацију приватних снимака, реинтерпретира процес сјећања.

Он поставља питање да ли је могуће направити машину која може да виртуелно реконструише процес сјећања.

Крајњи резултат је веома зачудна, носталгична, мјешавина кадрова која у комбинацији са звучном сликом дјелује управо као сјећање које се сели на филмско платно.

И овај пројекат је копродукција између Србије и Хрватске - преко "Zero продукције" из Београда и "Ф. Ф. Продукције" из Загреба.

Такође, и "Uploaded Memories" је у јулу ове године подржан на конкурсу ФЦС.

ХАВЦ је овом пројекту одобрио подршку у износу од 35 хиљада куна, док је пројекат новог филма Владимира Перишића добио 550 хиљада куна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана