Нови албум пјевачице руши све рекорде: Тектонски удар на топ-листе

Бранислав Предојевић
Нови албум пјевачице руши све рекорде: Тектонски удар на топ-листе

ЊУЈОРК - Нови албум славне америчке поп кантауторке Тејлор Свифт под називом "Миднигхтс" руши све рекорде на свјетским топ-листама, само три дана након објављивања.

Укупно 10. студијски албум у каријери младе умјетнице који је објављен 21. октобра продат је у више од 800.000 примјерака у САД током свог првог дана у свим доступним форматима од преузимање дигиталног албума преко ЦД-а и винила до касета. Већ је забиљежио највећу седмицу продаје за било који албум од 2017. године, најпродаванији је албум 2022. године и поставио је нови рекорд модерне ере по једнонедјељној продаји винил албума. Претпоставља се да ће број продаје бити повећан у наредним данима, јер се седмица праћења завршава у четвртак, 27. октобра. Ако "Мidnights" дебитује на броју један, што је сасвим сигурна ствар, то ће означити 11. издање Свифтове на врху америчке листе албума. Талентована поп дива током 16 година каријере и девет студијских албума мијењала је жанрове од кантрија до попа па до алтернативе и фолка, а нови албум по њеним ријечима описује приче о 13 непроспаваних ноћи расутих кроз живот.

- Ово је збирка музике написане усред ноћи, путовање кроз страхоте и слатке снове. Подови којима корачамо и демони са којима се суочавамо - рекла је Свифтова. Укратко, ново издање означава повратак личним темама, послије романескног приступа њена посљедња два албума "Evermore" и "Folklore" и већ је попраћен одличним критикама неколико сати након објављивања, иако неки кажу да на њему нема потенцијалних хит синглова. "Гардијан" је написао да је албум "кул и зрео, препун фантастичних пјесама" уз пет звјездица, док је "Индипендент" такође дао пет звјездица уз ријечи да Свифтова на албуму "отпакује своје најмрачније снове, најдубље сумње и најокрутније мисли".

Албум задржава дио фолк шарма посљедња два албума, оба објављена 2020, али такође поново доноси поп сензибилитет, са текстовима који истражују више личних тема и са више електронског поп звука. Инспирација се може појавити било гдје и када, али Свифтова ју је описала као сабласну, физичку присутност.

- То је најчистији дио мог посла. Може да се закомпликује на сваком другом нивоу, али писање пјесама је и даље исти једноставан процес као када сам имала 12 година. Сваки пут се дешава другачије и зато сам још толико заљубљена у писање пјесама - рекла је Свифтова.

На албуму се налази укупно 13 нумера, а 11 од њих Тејлор је написала са дугогодишњим сарадником продуцентом Џеком Антонофом, који је продуцирао албум заједно са Кенијем Битсом и Сунвејевом.

Фанови

Више од деценије Тејлор нуди својим највјернијим фановима названим "свифтис" мноштво опција, када је у питању куповина њених албума у физичким форматима уз ексклузивна издања.

Нови албум постоји у чак 20 различитих верзија доступних на ЦД-у, ЛП-у и касети у разним бојама, са различитим насловима, цензурисаним и нецензурисаним, са и без аутограма. То мноштво опција је одлично за фанове који можда желе другачију верзију од својих пријатеља или који желе да их све сакупе. То је такође одлично за Свифтову, која зарађује више новца од повећане продаје и вјешто одржава близак однос са својим највјернијим фановима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана