“Нектар ОК фест караван” одржан у Бањалуци: Фестивалска атмосфера могућа и у пандемији

Невена Рељић
“Нектар ОК фест караван” одржан у Бањалуци: Фестивалска атмосфера могућа и у пандемији

Након обиласка неколико градова у Републици Српској, “Нектар ОК фест караван” ове седмице стигао је и у Бањалуку, гдје је током два дана публици пружио разнолик садржај, од промоција књига, концерата, до изложби и филмских пројекција.

Други дан крстарења “Нектар ОК фест каравана” у граду почео је отварањем изложбе “ОК фест ретроспектива” аутора Ведрана Шевчука и Марка Ристића у КСБ-у, а завршио пројекцијом филмова “Туста” Андреја Коровљева и “Небеска тема - прича о Влади Дивљану” Младена Матичевића у Банском двору Културном центру.

Званични фотограф фестивала и један од аутора поменуте изложбе Ведран Шевчук казао је за “Глас Српске” да је изложба настала на иницијативу организатора фестивала.

- Жељели смо да се фестивалска атмосфера, на неки начин, ипак одржи и у вријеме пандемије вируса корона, а како боље приказати атмосферу у кампу него кроз фотографије бина, публике и предивне природе - рекао је Шевчук.

Додао је да колеги Марку Ристићу и њему није било лако да направе селекцију и издвоје двадесетак фотографија.

- Ријеч је о фотографијама које су настале у посљедњих пет година, а током трајања фестивала и на њима је представљен само дио фестивалске атмосфере и фантастичног амбијента - испричао је Шевчук.

Нагласио је да је “Нектар ОК фест караван” нешто најбоље што је у ово вријеме могло бити организовано.

- Недостају ми дани неспавања јер ми је радни дан на Тјентишту почињао ујутру у осам сати, а завршавао поново ујутру у четири часа. Зажелио сам се фестивалске атмосфере и локација по којима је “ОК фест” посебан због склада нетакнуте природе и рокенрола - навео је Шевчук и додао да се нада да ће се ситуација стабилизовати, те да ће фестивал на Тјентишту сљедеће године бити одржан.

Филмови “Туста” и “Небеска тема - прича о Влади Дивљану” попраћени су аплаузом, сузама и сјећањем на великане екс-ју сцене. На највећег џентлмена ових простора Владу Дивљана и фронтмена КУД “Идијоти” Брану Чрнца Тусту, који је и данас симбол отпора, слободног и критичког мишљења.

- Филм о Тусти сам гледала раније и расплакао ме. Плашила сам се “Небеске теме” јер ми је Влада Дивљан много дражи. Била сам у праву, плакала сам поново. Влада Дивљан је великан, доајен, непоновљив човјек и умјетник - испричала је једна од посјетитељки филмског дијела програма.

Публика је, у оквиру “Нектар ОК фест каравана” имала прилику и да присуствује промоцији књиге аутора Бранка Росића “За сутра најављују коначно разведравање”, која је представљена у “Пекам пабу”, те да ужива у јединственом анплагд концерту састава “Канда, Коџа и Небојша” у Банском двору.

Градишка

Сљедећа станица “Нектар ОК фест каравана” је Градишка, гдје ће у Културном центру Градишка 19. и 20. новембра публици бити представљен квалитетан програм.

Изложба фотографија “ОК фест ретроспектива” биће отворена 19. новембра у 19 часова. Након отварања изложбе, од 20 часова, публика ће имати прилику да ужива у концерту бањалучког састава “Паладио стринг квартет”.

Филмови “Туста” и “Небеска тема - прича о Влади Дивљану” биће приказани 20. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана