Навршава се 40 година од убиства Џона Ленона

Агенције
Foto: nme.com

Данас се навршава 40 година од убиства члана легендарних "Битлса" Џона Ленона којег је у Њујорку убио поремећени обожавалац Марк Дејвид Чепмен.

Славни Ленон убијен је 8. децембра увече 1980. године испред зграде Дакота у Њујорку, недуго пошто је довршио један свој албум.

Чепмен је пуцао неколико пута Ленону у леђа, док се са супругом Јоко Оно враћао кући.

Убица издржава доживотну казну.

Вијест о смрти Ленона потресла је свијет.

Тадашњи амерички предсједник Роналд Реган изјавио је да је то "велика трагедија", док су хиљаде обожавалаца одмах изашле на улице Њујорка и испред зграде гдје је Ленон убијен, пренела је агенција Франс прес.

Медији су тада Ленонову смрт упоредили са убиством Џона Кенедија и Мартина Лутера Кинга.

Ленон, рођен 9. октобра 1940. у Ливерпулу, био је певач, композитор и гитариста групе "Битлс". Његова веома креативна каријера имала је и епизоде политичког активизма, глуме и списатељства.

Ленон и други члан "Битлса" Пол Макартни су дубоко утицали на развој поп и рок музике и њихове пјесме су рангиране међу најбоље и најслушаније пјесме свих времена. Ленонове најпознатије соло песме су "Imagine", "Jealous Guy" и "Give Peace a Chance".

Ленон је остао инспирација за многе музичаре и бендове, а предмети које је он посjедовао и даље достижу велике цијене на аукцијским продајама.

Клавир на којем је Ленон компоновао песму "Imagine" продат је 2000. године у Лондону за 2,45 милиона евра, а једна од његових гитара за више од два милиона долара 2015. у САД.

Аутор књиге о "Битлсима" Стен Куеста нагласио је ванвременску лепоту неких Ленонових песмама истичући комад "Jealous Guy".

"Ленон је био природни геније за музику и био је најинтуитивнији члан Битлса, једини који је могао да компонује 'Strawberry fields forever', а то није урађено ни прије ни послије њега", рекао је Куеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана