Најмаркантнији Џејмс Бонд начео девету деценију

Г.С.
Најмаркантнији Џејмс Бонд начео девету деценију

Славни шкотски глумац Шон Конери који је најпознатији по улози тајног агента Џејмса Бонда данас прославља 80. рођендан.

Ову улогу одиграо је у седам наставака чувене франшизе. Рођен је у Единбургу 1930. године, растао у сиромашној четврти гдје је вријеме проводио са друштвом из краја и био веома проблематичан. Због тога је био избачен из школе са 15 година.

Конери је на почетку свог радног вијека обављао разна занимања. Био је мљекаџија, морнар, позирао сликарима и гланцао мртвачке ковчеге прије него што је открио чари глуме, радећи као помоћни радник у једном позоришту.

Свој позоришни деби имао је у Лондону 1951. године када је добио мању улогу у представи. Неколико година касније добио је улогу у на британској телевизији Би-Би-Си када је глумио у остварењу “Рељуием фор а хеавџњеигхт” Његова глума је тада била примијећена и добио је позитивне критике за свој рад. Након појављивања на телевизији Шон Конери се пробија на филмско платно гдје претежно добија мање и безначајне улоге.

Прву значајну улогу добио је у филму “Друго вријеме - друго мјесто”, гдје је глумио заједно са славном Ланом Турнер.

Међутим, Шон Конери ће заувијек остати познат као најмаркантнији Џејмс Бонд. До те улоге о њему се није много знало, а те 1962. године постаје свјетски познат и популаран.

Занимљиво је да је приликом снимања другог дијела под називом “Из Русије с љубављу”  Шон Конери замало изгубио живот, када је хеликоптер прелетио пар центиметара изнад његове главе. Сљедећи у низу филмова о Џејмсу Бонду били су “Голдфингер”, “Операција гром”, “Само двапут се живи” и “Дијаманти су вјечни”.

Након што су му досадиле улоге британског тајног агента почиње да глуми у акционим филмовима, као и у онима гдје су главне теме биле политичке интриге.

Својој улози Џејмса Бонда враћа се 1981. године глумећи у филму “Никада не реци никада”. То је посљедњи филм у коме се шкотски глумац појављује као тајни агент.

Иако глумећи ову улогу није освојио ниједну значајнију улогу сматра се да му је она била најзначајнија у каријери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана