На иницијативу EXIT фестивала и еколошких организација у Србији креће масовно пошумљавање

Г.С.
На иницијативу EXIT фестивала и еколошких организација у Србији креће масовно пошумљавање

Настао као омладински покрет за мир и слободу у Србији и региону 2000. године, EXIT је један од ријетких фестивала у свијету који је израстао из жеље за друштвеном промјеном.

Након више хиљада реализованих хуманитарних и друштвених активности у протекле двије деценије, EXIT се ухватио у коштац са вјероватно највећим друштвеним изазовом до сада. EXIT фондација и еколошке организације окупљене под именом „Зелена Р:еволуција" затражили су од надлежних органа да се хитно отпочне масовна садња дрвећа и да се пошумљеност Србије подигне са садашњих 28% на најмање 40% њене укупне површине. Радна група Владе Србије за чист ваздух подржала је ову иницијативу и задужила Министарство за заштиту животне средине да, у сарадњи са организацијама окупљених у Зеленој Р:еволуцији, предузме неопходне кораке и припреми одговарајуће документе и активности за даљу реализацију те иницијативе. 

„Србија је спремна да учествује у борби против климатских промјена. Изузетно смо посвећени спровођењу Европског зеленог споразума и уз подршку наших ЕУ партнера, вјерујемо да ћемо остварити овај веома амбициозан циљ", изјавила је овом приликом премијерка Србије, Ана Брнабић.

Ово је тек први корак у Еџитовим плановима, док је дугорочни циљ фестивала да ову иницијативу подигне на регионални, а затим и на глобални ниво.

„Све државе и народи региона су суочени са озбиљним еколошким изазовима, и неопходна је хитна акција. Желимо да заједно са еколошким организацијама у региону анимирамо и тамошње институције да се придруже овој иницијативи и да тако уједињени око заједничке добробити урадимо велику ствар за будућност свих нас на овим просторима", изјавио је Иван Петровић, Предсjедник УО EXIT Фондације.

Пошумљавање није једина активност коју је потребно предузети у борби против климатских промјена, али јесте једна од кључних. Истраживања су показала да губитак шума узрокује повећање од чак 25% од укупног угљен - диоксида у атмосфери, што је више него сав саобраћај на планети Земљи. Процјена је да би пораст пошумљавања планете са садашњих 30% на најмање 40% површине Земље могао да, заједно са осталим подухватима, представља један од главних фактора за испуњење глобалног циља нето нулте емисије угљен диоксида до 2050. године. EXIT фондација недавно је добила подршку предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен за акцију пошумљавања Фрушке горе у њеном отвореном писму у ком је заштита животне средине истакнута као највиши приоритет Европске уније. Фон дер Лајен је том приликом најавила „Зелени договор", иницијативу која има за циљ да Европа постане први климатски неутралан континент.

Еколошка порука EXIT фестивала представља један од стубова његовог друштвеног активизма од самог оснивања. Након што је два пута угостио активисте из Стандинг Роцк покрета на главној фестивалској бини, EXIT ће и 2020. године ставити фокус на активисте из водећих свјетских еколошких организација. Фестивал ће упутити позив младима из цијелог свијета да се придруже борби за очување цјелокупног живота на Земљи, јер како се наводи у апелу Зелене Р:еволуције, постављени циљ налази се „изнад свих идеолошких, расних, националних, религиозних и политичких подјела. Важнији је од сваког другог циља, јер без њега других циљева на овом свијету више неће бити".

Више о Зеленој Р:еволуцији можете пронаћи овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана