Музичку индустрију у Европи чека дуг пут опоравка од пандемије: Гарантни фондови свјетло на крају тунела

Г.С.
Музичку индустрију у Европи чека дуг пут опоравка од пандемије: Гарантни фондови свјетло на крају тунела

Групи од неколико европских држава које су позвале своје компаније у музичкој индустрији да покрену организацију концерата и фестивала у другој половини године, придружила се и Холандија, припремајући организаторима гарантни фонд за рад без ризика отказивања.

Како је навела холандска министарка културе Ингрид ван Енгелсовен, Холандија је припремила најмање 300 милиона евра намијењених музичким фестивалима, пословним сајмовима и спортским такмичењима која привлаче најмање 3.000 посјетилаца.

- Овај фонд је свјетло на крају тунела за организаторе фестивала. Могу се ослонити на гаранцију у којој је резервисано најмање 300 милиона евра. Индустрија догађаја застала је већ дуже вријеме због короне те је потребна гаранција да би се вратила на прави пут - изјавила је том приликом министарка Ван Енгелсовен.

Овим потезом Холандија се придружује Швајцарској, Аустрији и Њемачкој, које су већ обезбиједиле сличне фондове у износу и до неколико милијарди евра, док, с приближавањем фестивалске сезоне, манифестационе индустрије у Великој Британији, Данској и Француској снажно лобирају за исте програме код својих влада.

Влада Републике Њемачке крајем прошле године је позвала организаторе концерата и фестивала да почну да раде на планирању и организацији манифестација за предстојеће љето. Као својеврсну заштитну мрежу влада је обезбиједила гаранцију за елиминацију ризика од отказивања, која износи чак 2,5 милијарди евра.

- Пандемија ће се завршити у неком тренутку, али ако одмах не подстакнемо организаторе да раде на концертима и фестивалима за предстојеће љето, нећемо имати ниједну велику манифестацију у другој половини године - изјавио је тим поводом немачки министар финансија Олаф Шолц те додао да је за њихову организацију и поновно покретање музичке индустрије потребно вријеме.

Овакви потези дио су оптимизма који се шири фестивалском и концертном индустријом са најавама да ће захваљујући вакцинацији и брзим тестовима овог љета доћи до враћања масовних догађаја широм планете. Ово је очекивање и водеће музичке корпорације у свијету “Лајв нејшн”, чије су цијене акција достигле историјски максимум од 76,54 америчка долара. “Лајв нејшн” предвидио је бржи повратак концерата у дијеловима свијета који имају висок проценат вакцинације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана